Video

Laparoskopisk gastrisk banding

Fordøyelsesprosessen starter i munnen der tygging og spytt bryter ned mat. Fordøyelsen fortsetter i magesekken, der maten blandes med magesafter og gjøres om til en væske som kalles kymus.

Kymus passerer så over til tynntarmen. Her vil enzymer fra bukspyttkjertelen og leveren fordøye maten videre. Det er også i tynntarmen at alle næringsstoffer og vitaminer tas opp. Små, fingerliknende utstikkere kler overflaten på tynntarmen, tarmtottene, og de gjør det mulig for den fordøyde maten å kommer over i blodstrømmen.

Laparoskopisk gastrisk banding er en av de vanligste fedmeoperasjonene som utføres, fordi inngrepet ikke innebærer å fjerne noen del av fordøyelseskanalen. Under inngrepet plasseres et silikonbånd rundt øvre del av magesekken for å skape en liten lomme. Den indre overflaten på silikonbåndet kan strammes ved å pumpe inn saltvann eller det kan slakkes ved å slippe ut saltvann – på den måten kan sammensnøringen reguleres. Båndet er via en slange forbundet med et reservoir som er plassert under bukens hud- og fettlag. Etter operasjonen kan kirurgen justere omkretsen på båndet ved å sprøyte inn saltvann i reservoiret med en nål.

Den nedre, større delen av magesekken er fortsatt inntakt nedenfor båndet. Disse to delene av magesekken er forbundet via en smal åpning. Mat passerer langsomt gjennom åpningen fra den øvre lommen i magesekken til den nedre delen. Denne forsinkelsen i tømningen av magesekken gir pasienten en følelse av oppfylthet, noe som reduserer trangen til å spise mellom måltidene.

Vil du vite mer?