Video

Leverbetennelse, hepatitt - animasjon

Leveren er et organ som er lokalisert øverst i magen på høyre side. Den er en del av fordøyelsessystemet. Leveren utfører en rekke livsnødvendige oppgaver: den bidrar i nedbrytningen av føden, produserer proteiner, lagrer sukker eller glykogen, og den deltar i kontrollen av kroppens nivå av hormoner, blodsukker, kolesterol og væske. Leveren filtrerer vekk uønskede stoffer fra blodet og bidrar i kroppens kamp mot infeksjoner.

Hepatitt betyr betennelse i leveren. Hepatittvirus kan trenge inn i kroppen, følge blodstrømmen, angripe leveren og det oppstår betennelse. Det finnes flere typer hepatitt, hvorav hepatitt C er den alvorligste typen. Ved hepatitt vil friske celler kunne erstattes med arrvev og gjøre det umulig for leveren å fungere normalt. Dette er dog uvanlig ved hepatitt A.

Vaksinasjon er mulig for noen av hepatitt-sykdommene, for eksempel vaksinasjon mot hepatitt B. Men hvis man blir infisert med et av hepatitt-virusene, så må man behandles og følges opp av lege. Personer med aktiv hepatitt må holde seg unna alkohol og visse medikamenter, da disse kan forsterke skadene i leveren.

Vil du vite mer?