Video

Mellomgulvsbrokk, hiatus hernie

Mellomgulvsbrokk er en vanlig tilstand som oftest påvises hos voksne over 50 år. Selv om årsaken er ukjent, kan et mellomgulvsbrokk føre til en svekkelse av lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken.

Mat kommer inn i kroppen gjennom munnen og transporteres ned spiserøret. Spiserøret passerer gjennom mellomgulvet (diafragma) og inn i bukhulen via en åpning i mellomgulvet (hiatus). Spiserøret går så over i magesekken like under mellomgulvet.

Et mellomgulvsbrokk oppstår når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen. Symptomer kan variere avhengig av størrelsen og beliggenheten til åpningen, men det kan dreie seg om halsbrann, brystsmerter, raping og svelgevansker.

Symptomer på mellomgulvsbrokk kan lindres gjennom å gå ned i vekt eller å slutte å røyke. Det er også viktig å unngå å spise store måltid samt å unnlate å legge seg ned like etter et måltid. Det finnes medisiner mot slike plager, og i noen tilfeller kan det være påkrevd med en operasjon for å behandle brokket. Økende alder, overvekt og røyking er risikofaktorer for at mellomgulvsbrokk kan oppstå hos voksne.