Video

Roux-en-Y gastrisk bypass

Fordøyelsesprosessen starter i munnen der tygging og spytt bryter ned mat. Fordøyelsen fortsetter i magesekken, der maten omgjøres til en væske kalt kymus.

Kymus passerer så over i tynntarmen. Her vil enzymer fra bukspyttkjertelen og leveren bryte ned maten ytterligere. Det er også i tynntarmen at alle næringsstoffer og vitaminer tas opp. Små, fingerliknende tarmtotter dekker slimhinnen og er en forutsetning for at fordøyd mat kommer over i blodstrømmen.

Roux-en-Y gastrisk bypass er en av de hyppigst utførte typen fedmeoperasjon i Norge. Under første del av operasjonen lages en liten lomme i øvre del av magesekken ved å stifte sammen deler av magesekken. Det begrenser mengden mat som en pasient kan få i seg på en gang til rundt 30 gram. Den resterende større delen av magesekken skilles fra lommen, men fjernes ikke.

Neste trinn i prosedyren innebærer å dele tarmen like nedenfor tolvfingertarmen, den første delen av tynntarmen. Deretter trekkes neste del av tynntarmen, jejunum, opp og kobles sammen med lommen som er laget i magesekken. Tolvfingertarmen blir så koblet sammen med jejunum igjen lengre nede slik at tarmen får en Y-form, derav navnet. Ved å sjalte ut tolvfingertarmen vil opptaket av næring og kalorier begrenses, noe som gir et betydelig vekttap. Komplikasjoner spesifikke for inngrepet er ”dumping syndrom”, brokkdannelser og ernæringssvikt.

Vil du vite mer?