Video

Vertikal gastroplastikk

Fordøyelsesprosessen starter i munnen der tygging og spytt bryter ned mat. Fordøyelsen fortsetter i magesekken, der maten omgjøres til en væske kalt kymus.

Kymus passerer så over i tynntarmen. Her vil enzymer fra bukspyttkjertelen og leveren bryte ned maten ytterligere. Det er også i tynntarmen at alle næringsstoffer og vitaminer tas opp. Små, fingerliknende tarmtotter dekker slimhinnen og er en forutsetning for at fordøyd mat kommer over i blodstrømmen.

Vertikal bånd-gastroplastikk er en type fedmekirurgi som begrenser mengden mat en person kan spise uten å endre fordøyelsesprosessen. Under inngrepet lages et lite sirkulært hull – et vindu - i magesekken noen få centimeter nedenfor spiserøret. En liten, vertikal lomme lages så ved å stifte igjen magesekken fra hullet og i retning spiserøret. Den nye magesekkslommen vil kunne romme ca. 15 til 30 g fast føde.

Deretter føres et bånd gjennom vinduet og rundt utløpet på lommen. Båndet hindrer at utløpet strekker seg. Båndet kontrollerer også størrelsen på åpningen fra lommen til magesekken. Dette forsinker tømningen av mat fra lommen og gir pasienten en følelse av oppfylthet. Pasienten må legge om sine spisevaner etter en slik operasjon. Risikoer kan være at båndet ryker og at stiftene løsner.

Vil du vite mer?