Video

Diabetesmedisiner

Som ledd i fordøyelsen vil mye av maten vi spiser bli omdannet til glukose, vanligvis kjent som blodsukker. Glukose sirkulerer i blodet og brukes som mat for kroppens celler. Men cellene kan ikke ta opp glukose uten hjelp. Et hormon som heter insulin, og som produseres i bukspyttkjertelen, må først binde seg til celleoverflaten. Når det skjer, vil kroppens celler være i stand til å ta opp glukose, noe som også bidrar til å redusere kroppens blodsukker til et normalt, sunt nivå etter et måltid.

Når kroppen din ikke produserer nok insulin, eller når kroppen din ikke er i stand til å bruke insulinet den lager på en skikkelig måte, så kan du utvikle diabetes. Diabetes mellitus er en tilstand som påvirker kroppens evne til effektivt å bruke blodglukosen.

Det er to ulike typer diabetes. Ved type 1-diabetes produserer ikke bukspyttkjertelen insulin i det hele tatt, slik at glukose ikke kan tas opp av cellene. Ved type 2-diabetes blir insulin produsert, men den virker ikke som normalt og glukose blir ikke tatt opp på en tilfredsstillende måte av cellene. Når det skjer, betyr det at kroppens celler ”sulter etter mat”.

Ubehandlet øker diabetes risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, nyreskade, blindhet. Sår trenger lengre tid på å tilhele, det kan oppstå hudsykdommer eller fotproblemer som kan ende opp i amputasjon. Den gode nyheten er at diabetes kan kontrolleres med kosthold, fysisk aktivitet og medisiner.

Mange medisiner brukes i behandlingen av diabetes. Et eksempel er tiazolidindioner, slik som Actos og Avandia, som tilhører en gruppe medikamenter som kan tas som piller sammen med maten. Disse pillene hjelper insulin til å virke bedre i kontrollen av blodsukkeret i musklene, kroppsfettet og leveren. Når disse medikamentene binder seg til reseptorer inne i cellekjernen, hjelper de cellene til å binde til seg insulin. Dette gjør at kroppen kan ta opp glukose fra blodstrømmen på en mer effektiv måte.

Diabetes er en sykdom der du ikke nødvendigvis føler deg syk – men uheldige ting kan pågå inne i kroppen hvis du gir blaffen i å behandle din diabetes. Begrens din risiko for diabetesrelaterte komplikasjoner som hjerte- og nyresykdom, blindhet eller fotlidelser, ved å spise riktig, ikke røyke, mosjonere regelmessig og være disiplinert med å ta medisinen som foreskrevet av legen.

Vil du vite mer?