Video

Kortikosteroider

Binyrene er en del av kroppens hormonsystem som regulerer hormonnivåene i kroppen. De er små, pyramideformede kjertler som sitter på toppen av hver nyre. Binyrene produserer et hormon som kalles kortisol. Kortisol har mange funksjoner, men det er svært avgjørende at ekstra kortisol kan produseres i krisesituasjoner for å bidra til at kroppen takler infeksjon, skade eller følelsesmessig stress.

Eksempelvis kan ellers friskt vev i kneet, oppfattes som sete for infeksjon og angripes av kroppens egne hvite blodceller og utløse en smertefull betennelse. Noen ganger klarer imidlertid ikke kroppens ekstra produksjon av kortisol å få kontroll over en slik feilreaksjon fra immunsystemet.

Kortikosteroider er medikamenter som kan inhaleres, gis som tabletter, påsmøres huden eller bli sprøytet inn direkte i blodet eller i muskulaturen. De er syntetisk produserte hormoner som likner svært på kortisol. De hindrer de hvite blodcellene fra å angripe vev og de reduserer mengden betennelsesutløsende stoffer som disse immuncellene produserer.

Kortikosteroider brukes ofte i behandlingen av inflammatoriske og autoimmune tilstander som leddgikt, systemisk lupus erytematosus og visse lungesykdommer. De brukes ikke ved infeksjoner, betennelser forårsaket av mikroorganismer.

Vil du vite mer?