Video

P-plaster

Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato. 

Kvinnens forplantningssystem består av skjede, livmor, eggledere og eggstokker. Eggstokkene er mandelformede kjertler lokalisert på hver side av livmoren. De produserer kjønnshormonene østrogen og progesteron, som regulerer kvinnens menstruasjonssyklus. I tillegg til å produsere hormoner, inneholder eggstokkene tusenvis av egg. Hver måned stimulerer hormoner eggstokkene til å utvikle modne egg. Vanligvis vil bare ett av disse eggene nå modning og være i stand til å løsne fra eggstokken og bli befruktet.

Befruktning kan kun skje under eggløsningen – det tidspunktet i kvinnens menstruasjonssyklus da det modne egget løsner fra eggstokken og passerer gjennom egglederen. Befruktningen krever at en spermie trenger inn i det modne egget i egglederen. Et tegn på at befruktning har inntrådt, er når egget begynner å dele seg til mange celler og danner en blastocyst. Blastocysten vandrer så gjennom egglederen og ned i livmoren. Blastocysten må implanteres, feste seg i slimhinnen i livmoren for at den skal kunne utvikle seg videre til et embryo.

Prevensjonsplasteret er en metode som brukes til å forhindre graviditet. Det lille, firkantede plasteret kan være sammensatt av flere lag. Hormonene østrogen og progestin (den syntetiske formen for progesteron) befinner seg vanligvis i det nederste festelaget. Dette laget plasseres direkte på huden, vanligvis på baken, magen eller overarmen. Det er en hormonell prevensjonsmetode, som betyr at det avgir syntetiske hormoner til blodstrømmen som påvirker kvinnens normale menstruasjonssyklus.

Disse hormonene hindrer graviditet ved å:

  • Hindre at egg blir frigitt fra eggstokkene
  • Gjøre slimlaget i livmorhalsen tykkere, noe som hindrer spermier fra å nå egget.
  • Gjør slimhinnen i livmoren, endometriet, tynn – noe som hindrer at et egg vil implanteres

Et enkelt plaster kan bæres i en uke før det må skiftes. Det bør skiftes samme dag hver uke i tre uker på rad. Plasteret brukes ikke den fjerde uken og kvinnen vil få menstruasjonen.

Prevensjonsplasteret fås på resept, og risikoene forbundet med plasteret er den samme som for p-piller. Forskning tyder på at risikoen for blodpropp er noe økt ved bruk av p-plaster i forhold til ved bruk av lavdoserte p-piller.

Vil du vite mer?