Video

Slimløsende midler

Ved normal pust passerer luft gjennom nesen, ned luftrøret og ned i stadig mindre luftveier som vi kaller bronkier. Den innvendige overflaten i luftveiene er dekket med slimhinner som skiller ut et litt seigt slim eller mucus. Slimet rengjør og beskytter luftveiene ved å fange opp bakterier og støv, og det holder luftveiene fuktige og godt smurte.

Personer som har kroniske luftveisproblemer som KOLS og astma kan ha økt produksjon av slim. Når slimmengdene bygger seg opp, klarer ikke luftveiene å kvitte seg med støv og skitt, noe som skaper pustevansker.

Slimløsende midler kan bidra til å løsne og gjøre slimet tynnere. Visse slimløsende midler inneholder kjemikalier som forsterker kroppens egen produksjon av et enzym som kalles glutation. Glutation hjelper til å bryte ned det tykke, seige slimet. Straks slimet er fortynnet, er det lettere å hoste opp eller suge opp fra luftveiene, og dermed bedre pasientens pustefunksjon. Slimløsende midler kan tas sammen med en forstøver eller ansiktsmaske.