Video

Avstivning av rygg, lumbal fusjon

Mellomvirvelskivene utgjør opptil en fjerdedel av ryggsøylens lengde og virker som ryggens støtabsorberende system som beskytter ryggvirvlene, ryggmargen og andre strukturer. Noen ganger svekkes disse skivene og de blir tynnere, slik at ryggvirvlene på hver side av skiven kommer nærmere hverandre og kan klemme nerver som går ut mellom dem.

I alvorlige tilfeller fjernes disse skivene og erstattes med beinvev som er hentet fra bekkenbenet. Dette kalles en spinal fusjon. Noen leger velger å arbeide seg inn til den skadete skiven forfra ved først å skyve tilside tarmer og andre organer for å komme til ryggsøylen. Den skadete skiven fjernes så.

Hull som er litt videre enn tilsvarende den fjernede skiven, bores inn i de tilliggende ryggvirvlene. ”Titanium-bur” fylles med benbiter fra hoftekammen og plasseres i hullene. Spesialiserte celler som kalles osteocytter inne i disse beinbitene, produserer over tid nytt ben og hjelper til med tilhelingen. Åpningene til disse burene tillater benvev å vokse rundt dem. I tillegg bidrar disse burene til støtte og struktur mens benene tilheler.

Gjentatte røntgenbilder av ryggen bør gjøres etter ca. 6 uker, 3 måneder, 6 måneder, 1 år og 2 år for å påse at det nye benet tilheler korrekt.