Video

Kapsulitt i skulderen

Skulderen består av ben, leddbånd, sener og muskler som forbinder armen med kroppen (torso). Glenohumeralleddet, eller skulderleddet, er et kuleledd. Kulen er den øvre, avrundete delen av overarmsbenet (humerus), og leddskålen er den skålformede delen av skulderbladet (scapula), kalt glenoid, der kulen passer inn. Leddet tillater oss å bevege armen i sirkulære bevegelser, så vel som fremover og utover fra kroppen.

Leddkapselen er en samling myke leddbånd som omgir leddet. Rotator-cuffen er en gruppe på fire muskler som trekker humerus inn i scapula. Rotator-cuff-musklene stabiliserer glenohumoralleddet og hjelper til med rotasjon av armen.

”Frozen shoulder” kalles også kapsulitt og er en kronisk betennelse i skulderen og omgivende bløtvev. Tilstanden skyldes ofte skade og fører til smerte og nedsatt bruk av armen. Etter som leddet blir stadig strammere og stivere, vil enkle bevegelser som det å heve armen, bli vanskelig. Hvis betennelsen forekommer i selve kapselen, vil skulderbena ikke være i stand til å bevege seg i leddet. I noen tilfeller kan pasienten være ute av stand til å bevege skulderen i det hele tatt.

Tilstanden er sjelden hos personer under 40 år. Artrografi eller MR kan behøves for å bekrefte diagnosen. Behandlingen består i kortisoninjeksjoner, eventuelt betennelsesdempende medisiner (NSAIDs), eventuelt fysioterapi. Dog kan det ta opptil et år før en ser bedring. Artroskopisk kirurgi og skuldermanipulasjon i narkose kan bli nødvendig i de alvorligste tilfellene.

Vil du vite mer?