Video

Leddgikt, hånd

Skjelettsystemet utgjør kroppens reisverk og beskytter indre organer. Ledd finnes der to ben møtes og tillater bevegelse og fleksibilitet i skjelettet. Leddene er komplekse strukturer som inneholder mange typer vev. Leddbånd og sener omgir leddene for å gi støtte til leddene og hindre forskyvning av og skade mot leddet.

Brusk er et glatt og sterkt materiale som kler overflaten av bena der de ligger an mot hverandre. Brusken virker som støtdemper i leddene og hindrer friksjon når bena gnir mot hverandre. Synovialhinner kler innsiden av leddet og skiller ut væske. Denne væsken smører leddet, reduserer benslitasjen og hjelper til med å sikre god bevegelighet.

Leddgikt, eller revmatoid artritt, er en autoimmun sykdom der kroppens egne immunceller angriper synovialhinnen inne i leddet. Det forårsaker leddhevelse, stivhet og smerte. Betennelse kan også forekomme i vevet rundt leddet, slik som i leddbånd, sener og muskler.

Kronisk leddgikt kan bestå lenge og er ett eksempel på mange kroniske revmatiske tilstander. Behandling av leddgikt kan være betennelsesdempende middel (NSAIDs), kortikosteroider og sykdomsmodifiserende anti-revmatiske medikamenter (DMARDs).

Vil du vite mer?