Video

Lumbal laminektomi

Ryggsøylen består av 33 ryggvirvler som huser og beskytter ryggmargen. Disse ryggvirvlene holdes fra hverandre med støtabsorberende mellomvirvelskiver.

Når en slik skive presses sammen, kan den sprekke og innholdet som tyter ut (et prolaps), kan presse mot en nerve der den kommer ut fra ryggmargen. Dette kan føre til moderate til alvorlige smerter. I tillegg kan ekstra benvekst i form av såkalte ”bensporer” presse mot en nerve. Hvis en benspore dannes i sentralkanalen til ryggvirvlene, så kan også ryggmargen bli klemt.

En kirurgisk prosedyre som kalles lumbal laminektomi kan lindre presset mot den skadete nerven og eventuelt ryggmargen. Inngrepet starter med at det lages et snitt i huden langs ryggvirvlene i lenderyggen. Musklene skyves til side og benet kommer til syne. Buedelen av ryggvirvelen fjernes langsomt og forsiktig slik at trykket mot den klemte nerven og ryggmargen oppheves. Nerven skyves så forsiktig til siden og prolapset fjernes fra mellomvirvelskiven. Nerven er da frigjort for alt trykk og smerte. Musklene skyves så på plass igjen og hudsnittet sys igjen.

Det er flere mulige komplikasjoner forbundet med denne prosedyren som må diskuteres med legen før inngrepet.

Vil du vite mer?