Video

Nakkeslengskade

Ryggsøylen består av 33 ryggvirvler som er satt oppå hverandre. Den kan deles i fem seksjoner: 4 coccygeale, 5 sakrale, 5 lumbale, 12 thorakale og 7 cervikale virvler. Ryggvirvlene sørger for stabilitet til kroppen. Bena i ryggsøylen tjener også som beskyttelse for ryggmargen og ryggmargsnervene som forgrener seg ut fra ryggmargen i de ulike nivå av kroppen. Ryggvirvlene er forbundet med hverandre ved hjelp av sterke bånd som vi kaller ligamenter; de er også forbundet med omgivende muskler og sener.

En nakkeslengskade rammer per definisjon de 7 nakkevirvlene. Skaden oppstår som regel ved bilulykker der hodet vippes bakover og forover meget raskt.

En slik bevegelse kan forårsake rifter i muskler, sener og ligamenter i nakken. Det kan også føre til at en nerve kommer i klem mellom to nakkevirvler, noe som fører til smerte eller nummenhet som kan stråle ned til skulderen, armen og hånden.

Avhengig av alvorlighetsgraden av skaden, kan en nakkeslengskade behandles på flere måter, inklusive immobilisering ved hjelp av nakkekrage, medikamenter, øvelser og i ekstreme tilfeller kirurgi.

Vil du vite mer?