Video

Reparasjon av fremre korsbåndskade

Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.

Det fremre korsbåndet er lokalisert midt inne i kneet sammen med det bakre korsbåndet. Disse leddbåndene er stramt festet til lårbenet (femur) og skinnbenet (tibia) i leggen og danner et kryssmønster i kneet som hindrer at leddet beveger seg for mye fremover eller bakover.

Skader på det fremre korsbåndet skyldes vanligvis idrettsskader. Dog kan en rift, overstrekning eller avrivning av det fremre korsbåndet også skyldes gjentatt fysisk stress, for eksempel i form av mye rotasjon og vridning av kneet.

Artroskopisk kirurgi kan brukes ved inngrep hvor en skifter ut et overrevet leddbånd. I forbindelse med denne prosedyren brukes en artroskopisk kniv til å fjerne restene av det avrevne leddbåndet. Et hull bores deretter fra forsiden av tibia og inn i kneleddet der det fremre korsbåndet var festet. Et annet hull bores inn i femur fra innsiden av leddet til utsiden.

Dernest tas transplantatet, eller graftet, fra patellarbåndet (kneskjellbåndet). Den midtre 1/3 av leddbåndet sammen med vedheftede biter av patella og tibia, kalt ”ben blokker”, fjernes. Graftet trekkes gjennom de to tunellene som ble boret inn i tibia og femur. Det festes så ved hjelp av skruer.

Artroskopisk reparasjon av fremre korsbånd utføres vanligvis poliklinisk. Fysisk rehabilitering er nødvendig og tidspunktet for full gjenopptakelse av idrettsaktiviteter kan variere og kan ta opptil seks måneder etter operasjonen. Det kan oppstå komplikasjoner i forbindelse med et slikt inngrep, og du bør diskutere med legen din hva som er best for deg.

Vil du vite mer?