Video

Rygg- og nakkestøtter

Ryggen er en søyle av ben, mellomvirvelskiver, bindevev og muskler laget for å støtte hode og hals, beskytte ryggmargen og sikre bevegelighet i kroppen (torso).

Over tid utsettes ryggen for stress og mindre skader som kan ende med slitasjeforandringer og mulighet for kronisk smerte. I tillegg kan smerte oppleves som følge av mekaniske belastninger, kompresjon eller irritasjon av nerverøttene. Støtter kan være en effektiv og enkel måte å lindre smerte og påskynde tilheling på.

Nakkestøtte eller nakkekrage gir støtte, sørger for å holde hodet i rett posisjon og begrenser bevegeligheten. En sterno-occipital-mandibulær krage (en SOMI-krage) holder nakken i en strak posisjon og hindrer at hodet beveger seg og tillater skadet vev å tilhele.

Ryggkorsetter blir noen ganger forordnet for lave ryggsmerter og ustabil rygg. Et korsett i lenderyggen presser mot buken og reduserer således trykket mot ryggsøylen og kan gi smertelindring. Noen ganger behøves et stivere korsett for å dempe smerten, redusere sjansen for ytterligere skade og kompensere for svake muskler – alt mens tilhelingen pågår.

Uavhengig av type krage/korsett som anbefales, er målet med slik behandling å gi støtte og fremme tilheling av den skadete regionen.

Vil du vite mer?