Video

Sakroiliakaleddene

Sakrum-delen av ryggen er festet til hvert sitt bekkenben, ileum. Disse leddene kalles sakroiliakaleddene eller SI-leddene. Hvert ledd er omgitt og forsterket av sterke bindevevsbånd, ligamenter. Disse ligamentene tillater ca. to til fire millimeters bevegelse i forbindelse med vektbæring og fremoverbøyning.

Når disse ligamentene blir skadet eller nedslitt på grunn av alder, kan bevegelsesutslagene i leddene bli større. Denne økte bevegeligheten fører til betennelsesreaksjon og irritasjon i leddet, noe som fører til såkalt sakroiliaka-ledd-syndrom.

Symptomene kan være smerter nederst i ryggen, setet og lårene så vel som vansker med å sitte. Det finnes mange behandlinger. En behandling er et korsett som tilpasses rundt midjen. Dette korsettet hindrer ujevn bevegelse i leddene. Fysioterapi kan også brukes til å manipulere og stabilisere leddene. I mer kompliserte tilfeller kan kirurgi være påkrevd. Det finnes flere mulige komplikasjoner ved denne prosedyren som bør diskuteres med lege før inngrepet.