Video

Skiveskade i ryggen

Ryggsøylen, kolumna, består av en serie med ben som kalles ryggvirvler eller vertebrae, og som forbinder skallen med bekkenet. Ryggvirvlene er separerte og beskyttet av støtdempende mellomvirvelskiver. Disse skivene er fylt med en geléliknende masse som virker støtabsorberende mellom hver ryggvirvel.

Beskyttet inne i en kanal som går fra hjernen til nedre del av ryggen, ligger ryggmargen. Fra ryggmargen går det nervegrener ut til armene, bena og andre deler av kroppen. Det er gjennom ryggmargen og tilhørende nerver at hjernen sender signaler til kroppen om å bevege seg og å styre alle kroppsfunksjoner.

Skader mot ryggen kan føre til at en mellomvirvelskive sprekker og/eller at innholdet tyter ut i ryggmargskanalen, der skiven kan presse mot nervegrener som passerer ut av ryggen.

Trykk mot en nerve kan være smertefullt, og fordi disse nervene går til andre deler av kroppen, vil smerte, prikking og nummenhet føles i disse delene av kroppen. Behandlingen av en ødelagt mellomvirvelskive avhenger av skadens alvorlighetsgrad.

Vil du vite mer?