Video

Skoliose

Ryggen er en viktig del av kroppen. Ikke bare beskytter den ryggmargen, men den gir også hele kroppen dens struktur, og gjøre det mulig for oss å stå oppreist og bøye oss på en smidig måte. Ryggen har en naturlig S-formet kurve når vi ser den fra siden. Normalt, når vi ser ryggen bakfra, ser den rett ut, men hvis det foreligger en S-formet kurve fra side til side i dette planet, kan det tyde på en skoliose, skjev rygg.

Skoliose kan skyldes flere ting. I ungdomstiden kan det skyldes feil i forbindelse med vekstspurten i puberteten. Hos voksne kan det spenne fra arvelige tilstander, lammet eller svekket muskulatur, til svekkelse i benvevet.

Symptomer på skoliose avhenger av alvorlighetsgraden, noe som kan bedømmes ut fra vinkelen på avviket fra den normale kurvaturen. I milde tilfeller med kurver opptil 40 grader kan symptomene være fysiske deformiteter som at en skulder eller hofte er høyere oppe enn den andre. I alvorligere tilfeller med kurver over 40 grader kan symptomene være smerte, svakhet, nummenhet, gangvansker og fordøyelsesproblemer. I de mest alvorlige tilfellene med kurver over 60 grader, kan deformiteten påvirke brystområdet og føre til hjerte og pusteproblemer.

Det finnes en rekke behandlingsmuligheter for skoliose, avhengig av alvorlighetsgraden. I milde tilfeller kan korsetter, spesialsko og innlegg, eller fysioterapi gi lindring. Svømming, tøyninger og pusteøvelser kan være nyttige.

Kirurgi anbefales kun i alvorlige tilfeller med uholdbare smerter eller fysisk deformitet, eller når hjerte- og lungefunksjonene er hemmet. Kirurgi innebærer vanligvis innsetting av metallskruer, plater eller staver for å rette ut ryggen. Det er flere komplikasjoner som kan oppstå ved kirurgi, og disse må alltid diskuteres med legen.

Skoliose