Video

Skoliose

Temaside om Korona

Ryggen er en viktig del av kroppen. Ikke bare beskytter den ryggmargen, men den gir også hele kroppen dens struktur, og gjøre det mulig for oss å stå oppreist og bøye oss på en smidig måte. Ryggen har en naturlig S-formet kurve når vi ser den fra siden. Normalt, når vi ser ryggen bakfra, ser den rett ut, men hvis det foreligger en S-formet kurve fra side til side i dette planet, kan det tyde på en skoliose, skjev rygg.

Skoliose kan skyldes flere ting. I ungdomstiden kan det skyldes feil i forbindelse med vekstspurten i puberteten. Hos voksne kan det spenne fra arvelige tilstander, lammet eller svekket muskulatur, til svekkelse i benvevet.

Symptomer på skoliose avhenger av alvorlighetsgraden, noe som kan bedømmes ut fra vinkelen på avviket fra den normale kurvaturen. I milde tilfeller med kurver opptil 40 grader kan symptomene være fysiske deformiteter som at en skulder eller hofte er høyere oppe enn den andre. I alvorligere tilfeller med kurver over 40 grader kan symptomene være smerte, svakhet, nummenhet, gangvansker og fordøyelsesproblemer. I de mest alvorlige tilfellene med kurver over 60 grader, kan deformiteten påvirke brystområdet og føre til hjerte og pusteproblemer.

Det finnes en rekke behandlingsmuligheter for skoliose, avhengig av alvorlighetsgraden. I milde tilfeller kan korsetter, spesialsko og innlegg, eller fysioterapi gi lindring. Svømming, tøyninger og pusteøvelser kan være nyttige.

Kirurgi anbefales kun i alvorlige tilfeller med uholdbare smerter eller fysisk deformitet, eller når hjerte- og lungefunksjonene er hemmet. Kirurgi innebærer vanligvis innsetting av metallskruer, plater eller staver for å rette ut ryggen. Det er flere komplikasjoner som kan oppstå ved kirurgi, og disse må alltid diskuteres med legen.

Skoliose