Video

Skulderens anatomi

Skulderen består av ben, leddbånd, sener og muskler som forbinder armen med kroppen (torso). De tre bena som utgjør skulderleddet er kragebenet (clavicula), skulderbladet (scapula) og overarmsbenet (humerus). Skulderen har to ledd som samarbeider for å sikre armens bevegelser.

Akromioklavikularleddet, AC-leddet, er et glideledd mellom kragebenet og akromion. Akromion er den ytterste delen av skulderbladet og danner ytterkanten på skulderen. AC-leddet gjør det mulig for oss å heve armen over hodet.

Glenohumeralleddet, eller skulderleddet, er et kuleledd. Kulen er den øvre, avrundete delen av humerus, og leddskålen er den skålformede delen av scapula, kalt glenoid, der kulen passer inn. Leddet tillater oss å bevege armen i sirkulære bevegelser, så vel som fremover og utover fra kroppen.

Labrum er en bruskbit som virker som støtpute mellom humerus-hodet og glenoid. Denne brusken hjelper til å stabilisere leddet. Rotator-cuffen er en gruppe på fire muskler som trekker humerus inn mot scapula. Rotator-cuff-musklene stabiliserer glenohumeralleddet og hjelper til med rotasjon av armen.

To poseliknende strukturer kalt bursa er også lokalisert til skulderen. Bursaen skiller ut et glidemiddel som hjelper til å redusere friksjonen mellom de bevegelige delene i leddet. Til sammen danner alle disse strukturene kroppens mest fleksible ledd.

Vil du vite mer?