Video

Slitasjegikt i hoften

Skjelettsystemet beskytter indre organer og er kroppens reisverk. Hofteleddene er lokaliserte i bekkenet. De forbinder kroppen (torso) med bena og bærer det meste av kroppsvekten.

Bena i bekkenet – pubis, ischium og ileum – danner et kuleledd sammen med hodet til lårbenet (femur). Lårbenshodet og leddskålen (acetabulum) er dekket med et lag av glatt brusk. Brusken virker som støtpute i leddet og tillater lårbenet å bevege seg med svært lite friksjon.

Slitasjegikt, artrose, skyldes kronisk nedbrytning og eventuelt tap av brusk i leddet. Etter som brusken slites vekk, vil benene støte mot hverandre i leddet og begynne å gni mot hverandre. Dette gir sterke smerter og vil i høy grad redusere bevegelighet og fleksibilitet i leddet.

Benutvekster kan også dannes rundt kantene på leddet og gi smerter. Leddhevelse kan dessuten opptre hvis synovialhinnen som kler innsiden av leddet, blir irritert og produserer ekstra mye leddvæske som hoper seg opp inne i leddet.

Mer enn halvparten av personer 65 år eller eldre har artrose i minst ett ledd. Artrose skyldes vanligvis skade i leddet som følge av slitasje over tid. Arv, stillesittende tilværelse, og overvekt bidrar til utviklingen av artrose.

Behandling kan bestå i vektreduksjon, fysioterapi og medikamenter. Hvis tilstanden blir alvorlig og bevegeligheten sterkt redusert, kan det være nødvendig å få satt inn et kunstig hofteledd.

Vil du vite mer?