Video

Fjerning av mandlene, tonsillektomi

Mandlene eller tonsillene er to kjertelmasser med lymfeknute-liknende vev som befinner seg på hver side i halsen. Mandlenes funksjon er å fange opp bakterier og virus som kommer inn i kroppen gjennom halsen.

Noen ganger kan mandlene selv bli infiserte. Når det skjer, oppstår feber og sår hals. Mandlene blir røde og hovne, og de vil ofte ha hvite flekker på seg. Det foreligger halsbetennelse.

Hyppige episoder med halsbetennelse kan bety at mandlene bør fjernes, et inngrep som kalles tonsillektomi. Det er mange måter å utføre dette inngrepet på. Den metoden som brukes oftest i dag, er med strømførende kniv, elektrisk kauterisering, der kirurgen bruker den strømførende kniven til å fjerne mandlene. Metoden gir svært lite blødning. En lassoteknikk brukes også, der en streng legges rundt mandelen som skjæres av når strengen strammes.

Fjerning av mandlene synes ikke å påvirke en persons evne til å forsvare seg mot infeksjoner. Antallet halsbetennelser kan reduseres, men ikke elimineres. Det er viktig å diskutere risiko og mulige komplikasjoner med legen før inngrepet.

Vil du vite mer?