Video

Hørselstest

Når lydbølger treffer øret, samles de i det traktformede ytreøret og ledes inn i mellomøret. Ved overgangen til mellomøret treffer lydbølgene trommehinnen som settes i bevegelse. Vibrasjonene som oppstår i trommehinnen, overføres via ørebenskjeden til det væskefylte indreøret hvor de omgjøres til elektriske signaler som sendes til hjernen.

For å teste en persons hørsel foretas hørselsmåling med rentoneaudiometri ved hjelp av elektronisk utstyr. Som ledd i utredningen av et mulig hørselstap brukes stemmegaffel, en undersøkelse som demonstreres her. En stemmegaffel er et instrument laget av aluminium eller et metall som lager en tone når vi slår på den. Hørselstest ved hjelp av stemmegaffel kalles Rinnes test.

Under denne testen slås stemmegaffelen og den holdes tett inntil øret uten at en kommer borti hodet. Dette tester hvorvidt lydbølger er i stand til å komme inn i øret, passere gjennom mellomøret og nå sneglehuset, cochlea, via luftledning, som er normal hørsel.

Dernest slås stemmegaffelen på nytt, men den holdes nå mot skallen bak øret. Denne testen gjør det mulig for lyden å bre seg gjennom benet – ikke gjennom ytreøret og mellomøret – og den tester cochleas evne til å registrere lyden via benledning. Ved å bruke denne testen kombinert med elektronisk testing av lydoppfattelsen ved ulike lydbølgefrekvenser, kan en audiolog avgjøre hvorvidt det foreligger hørselstap og hva årsaken kan være.

Vil du vite mer?