Video

Laryngitt, strupekatarr, hos voksne

Stemmen vår er faktisk en lyd som lages når luft passerer strupen eller larynks. Når vi puster inn, fylles lungene med luft. Så, når vi puster ut under tale, vil luften fare opp gjennom luftrøret. I larynks passerer luften stemmebåndene. Forflytning av luft gjennom larynks får stemmebåndene til å åpne seg og vibrere, noe som skaper lyd som i neste omgang forfines av bevegelser i munnen.

Laryngitt er en betennelse i larynks og stemmebåndene som vanligvis skyldes infeksjon med virus eller bakterier i forbindelse med en forkjølelse og sår hals. Laryngitt kan imidlertid også skyldes allergi, røyking og overbelastning av stemmen som resultat av overdreven roping og synging. Uansett årsak, hovedsymptomet ved laryngitt hos voksne er heshet eller tap av stemmen.

Hvis det oppstår laryngitt, kan det å drikke rikelig og å bruke stemmen så lite som mulig ved å hviske eller ikke snakke i det hele tatt, hjelpe. I tillegg kan luftfukter i rommet og varm dusj være nyttig. Med eller uten behandling går laryngitt hos voksne over i løpet av 7 til 10 dager. Laryngitt hos barn og kronisk laryngitt hos voksne kan være tegn på andre sykdommer og bør derfor vurderes av lege.