Video

Øretuber

Når lydbølger treffer øret, samles de i det traktformede ytre øret og ledes inn i mellomøret. Ved overgangen til mellomøret treffer lydbølgene trommehinnen som settes i bevegelse. Vibrasjonene i trommehinnen overføres via ørebenskjeden til det væskefylte indre øret hvor de omgjøres til elektriske signaler som sendes til hjernen.

Av og til kan mellomøret bli væskefylt og infisert. Barn er spesielt utsatte for dette fordi de har kortere og trangere kanal mellom mellomøret og nesen (øretrompeten), den kanalen som fungerer som drensrør for mellomøret. Etter som væske og trykk bygger seg opp inne i øret, vil barnet kunne oppleve smerte og svekket hørsel. Ved langvarige eller stadig tilbakevendende infeksjoner kan det være nødvendig å lage et hull i trommehinnen, å få utført en tympanostomi.

Ved denne prosedyren lages et lite snitt i trommehinnen og den oppsamlede væsken i mellomøret dreneres ut. En liten tube settes så inn i snittet og sikrer vedvarende drenasje over en periode på noen måneder. Etter hvert vil snittet i trommehinnen begynne å tilhele, og tuben faller ut av seg selv ettersom hullet i trommehinnen lukkes.

Flere mulige komplikasjoner er forbundet med inngrepet og bør diskuteres med lege før inngrepet.

Øretuber