Video

Alderslangsynthet (presbyopi)

Alderslangsynthet, presbyopi, er manglende evne til å fokusere på nære objekter. Ved normalt syn passerer lys gjennom hornhinnen og deretter gjennom pupillen som egentlig er et hull i den fargede regnbuehinnen. Lyset passerer så gjennom linsen hvor det fokuseres på et punkt på netthinnen baktil i øyet. Her omgjøres bildet til elektriske signaler som sendes til hjernen.

Linsen er fleksibel og kan endre form slik at lyset fokuseres på netthinnen. Den fokuserende evnen til øyet avhenger av elastisiteten til linsen. Etter som vi blir eldre, avtar linsens elastisitet og forårsaker alderslangsynthet, presbyopi. En presbyop person kan se fjerne objekter klart, men når vedkommende skal fokusere på nære objekter, blir disse objektene uklare.

Symptomer på presbyopi er tretthet i øynene, hodepine, svekket nærsyn. Folk oppdager at de er presbyope når de legger merke til at de må holde lesestoff lengre unna seg enn før for å kunne fokusere klart. Presbyopi opptrer normalt etter 40-årsalderen. Synshemmingen kan korrigeres med lesebriller.

Vil du vite mer?