Video

Linseimplantat

Ved normalt syn passerer lys gjennom hornhinnen, som er den glassklare fremre hinnen til øyet, og så gjennom pupillen, som faktisk er et hull i den fargede delen av øyet eller regnbuehinnen.

Lyset passerer deretter gjennom linsen, der bildet fokuseres på netthinnen bakerst i øyet. Bildet omdannes så til elektriske signaler som sendes til hjernen. Grå stær, katarakt, fører til at linsen i øyet blir uklar eller ugjennomsiktig, noe som hindrer lyset fra å passere klart inn til netthinnen.

Et kirurgisk inngrep kan gjenopprette synet til en person som har fått synet redusert på grunn av grå stær. Under dette inngrepet brukes en ultralyd-probe til å mykgjøre den naturlige linsen, som så suges ut av øyet. Dernest settes inn en plastikklinse i den kapselen som tidligere inneholdt den naturlige linsen.

Den nye linsen sikres via to fleksible plastikk-tuter som stikker ut av den sentrale plastikklinsen. En implantert linse fungerer akkurat som en naturlig en, fokuserer lyset mot netthinnen og gjenoppretter synet til dem med grå stær. Flere mulige komplikasjoner kan oppstå under denne prosedyren og bør diskuteres med lege før inngrepet.

Vil du vite mer?