Video

Makuladegenerasjon

Makuladegenerasjon er en skade på skarpsynssenteret, makula, i netthinnen. Tilstanden kan oppstå når vi blir gamle. Det er den ledende årsaken til blindhet og svaksynthet i Norge i dag.

Ved normalt syn kommer lys inn i øyet gjennom hornhinnen, passerer så gjennom pupillen og linsen, og fokuseres på et lite område på netthinnen baktil i øyet som kalles makula.

Makula befinner seg i sentrum av netthinnen og sørger for å gi oss detaljerte og skarpe bilder av det vi har fokus på. Vi kan se fine detaljer som ansiktstrekk og liten tekst på papir.

Når makula svekkes som følge av aldring, skjer det en nedbrytning av det fine makulavevet og objektene man ser på blir uskarpe, forvrengte og mister farge. Det kan også opptre mørke eller tomme områder sentralt i synsfeltet.

Det finnes mange hjelpemidler mot svaksynthet som teleskopiske og mikroskopiske linser, som kan forsøkes avhengig av alvorlighetsgraden av synstapet. Sentralsynet som er skadet ved makuladegenerasjon, kan ikke gjenopprettes, men det kan bedres ved bruk av optiske hjelpemidler.

Les mer om forskjellige former for makuladegenerasjon her