Video

Svaksynthet

Ved normalt syn kommer lys inn i øyet gjennom hornhinnen, passerer så gjennom pupillen og linsen, og fokuseres på netthinnen som ligger bakerst i øyet.

Selv om svaksynte personer har dårlig syn, så er de sjelden helt blinde. Svaksynthet betyr at man ser dårlig, uansett hva man gjør for å korrigere synet gjennom bruk av linser, kirurgi eller medisinsk behandling. En person med svaksynthet har betydelig redusert synsskarphet eller vesentlig innskrenket synsfelt – eller begge.

Svaksynthet kan skyldes fødselsskade, skade eller øyesykdom som makuladegenerasjon, diabetisk retinopati, netthinneløsning, grå eller grønn stær.

Personer med svaksynthet kan oppleve at hele synsfeltet er uklart, eventuelt at sentralsynet er tapt – noe som gjør det vanskelig å gjenkjenne individer rett foran seg - eller de har tapt sidesynet.

Avhengig av den underliggende øyesykdommen kan svaksynthet foreligge i enhver kombinasjon av de tre formene som er beskrevet.

Det finnes mange ulike hjelpemidler for svaksynte som spesiallinser, forstørrelsesglass, lyssterke lamper og teleskoper. En spesialist kan hjelpe til å velge ut hensiktsmessig utstyr for deg.