Video

Biopsi I

En biopsi er en prosedyre der en bit av vevet fjernes fra kroppen for å bli grundig undersøkt. En diagnose kan stilles når cellene blir undersøkt gjennom et mikroskop. Det er flere måter biopsiprøver kan tas på.

Nålebiopsi brukes når en lesjon eller svulst kan kjennes eller lokaliseres ved hjelp av bildeundersøkelse. Under prosedyren føres en tynn, hul nål inn i lesjonen under veiledning av røntgen eller ultralyd. En liten bit av vevet fjernes for analyse. Når sug kobles til nålen for å ta prøve, kalles prosedyren en aspirasjonsbiopsi.

En snittbiopsi utføres når unormalt vev ikke er direkte tilgjengelig via mindre inngripende metoder, eller når en ønsker en større prøve. Under denne kirurgiske prosedyren brukes lokalbedøvelse og en bit eller del av svulsten fjernes. Etter en snittbiopsi må huden lukkes med noen sting. Disse biopsiene tas vanligvis poliklinisk – uten innleggelse.

Ved en eksisjonsbiopsi brukes lokalbedøvelse og kirurgen skjærer inne i eller gjennom huden for å fjerne hele svulsten samt noe av det normale vevet rundt. I noen tilfeller vil fjerning av alt unormalt vev både gi diagnosen og være tilstrekkelig behandling. Etter at vevet er fjernet, lukkes såret med sting.

Frysesnitt brukes når det er viktig å få tatt og analysert en biopsiprøve under inngrepet. Frysesnittundersøkelse kan være nødvendig for å fastslå:

  • Om svulsten eller den unormale veksten er godartet eller ondartet
  • Om mer vev behøves for å stille diagnosen
  • Om en kreftsvulst har spredd seg eller metastasert
  • Om hele kreftsvulsten er fjernet og om de gjenværende kantene er frie for kreft

Ved taking av frysesnitt plasseres biopsiprøven i en cryostat, en spesialfryser som raskt kan fryse prøvematerialet. Materialet kuttes så opp, plasseres på et objektglass der det kan farges og granskes i mikroskopet.

Vil du vite mer?