Annonsørinnhold levert av 

 Annonsørartikkel

Er du redd for nåler?

Da er du ikke alene. Både voksne og barn opplever frykt for nåler, opptil 25 % av den voksne befolkningen har en irrasjonell redsel for nåler. Og i 10 % av tilfellene kan denne frykten bli så intens at vi snakker om en fobi.

Skjermbilde 2021-03-03 kl. 09.44.19.png

Hjertebank, svette, kortpusthet, kvalme er vanlige uttrykk for redsel – noen kan føle at gråten presser på eller svime av. Frykten for nåler er mer vanlig enn vi forestiller oss og anses som en vanlig årsak til at mange unngår å ta blodprøve, utføre tannlegebehandling eller få nødvendig medisinsk behandling, noe som kan være uheldig, spesielt ved kroniske sykdommer.

Det har den siste tiden vært skrevet mye om Covid-19 vaksinasjon. Om effekter, bivirkninger, lagring, hvem som skal få og når – men for noen er dette den minste bekymringen. Redselen for nåler kan være så stor at man velger å stå over vaksinasjon.

En systematisk oversikt (metaanalyse) utført i 2018 så nærmere på konsekvensene av det å ha nålefrykt eller -fobi. Ett funn var at 1 av 6 voksne hadde unngått å ta vanlig influensavaksine. Derfor er det nærliggende å tenke at dette også vil kunne være en barriere når det gjelder Covid-19 vaksinasjon.

Men det finnes heldigvis hjelp å få.

Det er flere måter å håndtere sprøyteskrekk- og fobi på, blant annet tanke- eller pusteteknikker. I tillegg kan du som pasient informere helsepersonell som skal utføre prosedyren om at du har frykt for nåler, slik at både du og de er best mulig forberedt.

Vaksineinjeksjoner utløser en akutt, men begrenset fysiologisk smerte som formidles av smertereseptorer i huden. Smerten utløses på to tidspunkter: Når sprøytespissen punkterer huden og vevet under, og når vaksinevæsken injiseres inn i vevet.

Noe som kan hjelpe er lokalbedøvelse av huden. Lokalbedøvelse finnes blant annet i form av Emla medisinsk plaster eller krem. Emla er et reseptfritt legemiddel som fås kjøpt på apoteket, enten på nett eller i fysisk butikk.

Legemidlet består av de to bedøvende virkestoffene lidokain og prilokain, og når Emla påføres huden, blir hudoverflaten nummen i en kort tidsperiode. Dette hindrer at du kjenner smerte i huden, men du vil imidlertid fremdeles føle trykk og berøring.

Bilde2.png

Hvordan bruke Emla (lidokain/prilokain)

Emla bør påføres minst 1 time før behandling (unntak er barn med atopisk dermatitt, da er applikasjonstiden maks. 30 minutter). Les nøyaktig på pakningen og i pakningsvedlegget før bruk.

Sjekk med lege, sykepleier eller helsesøster hvilket område som skal bedøves. Planlegg i forkant og følg med på tiden. Emla skal påføres valgt hudområde 1-5 timer før du trenger bedøvelse.

 

  • Påfør/ sett på Emla

Medisinsk plaster: Dra aluminiumsfolien og det hudfargede laget fra hverandre for å separere den klebende delen fra beskyttelseslaget. Ikke legg trykk over midten av plasteret, men legg et fast trykk rundt kantene for å sørge for at det sitter godt fast på huden.

Krem: Klem ut kremen på det området som skal bedøves. Smør et tykt lag. Ikke gni kremen inn. Dekk over kremen med dekkplasteret som følger med i pakningen.

  • Følg med på tiden


Barn: Dersom barnet ditt er yngre enn 12 måneder skal Emla bare sitte på i 1 time. Hos barn under 3 måneder er det særlig viktig at Emla fjernes etter 60 minutter.

Les mer om Emla her.

Brukes i samråd med lege eller helsesøster som lokalbedøvende middel på huden, før f.eks. nålestikk og mindre hudoperasjoner. Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes på for tidlig fødte spedbarn. Bruk ikke Emla dersom du er allergisk mot noen av innholdsstoffene eller andre lignende lokalbedøvende midler. Rådfør deg med lege eller apotek dersom du har glukose-6-fosfat-dehydrogenase-mangel eller methemoglobinemi, samt om du bruker kl III antiarytmika mot hjerterytmeforstyrrelser. Skal ikke brukes på hudområder med utslett, kutt, skrubbsår eller andre åpne sår, i eller nær øynene, i nesen, ørene eller munnen, i endetarmsåpning eller på barns kjønnsorganer. For mer informasjon, ta kontakt med lege eller apotek. Les nøyaktig på pakningen og i pakningsvedlegget før bruk.

Referanser

- McLenon J, Rogers MAM. The fear of needles: a systematic review and meta-analysis. J Adv Nurs. 2019;75(1):30–42. DOI: 10.1111/jan.13818
- Taddio A, Appleton M, Bortolussi R, et al. Reducing the pain of childhood vaccination: an evidence-based clinical practice guideline. CMAJ 2010; 843-855
- Taddio A, Chambers CT, Halperin SA, Ipp M, Lockett D, Rieder MJ, et al. Inadequate pain management during routine childhood immunizations: the nerve of it. Clin Ther. 2009;31 Suppl 2;S152–67. DOI: 10.1016/j.clinthera.2009.07.022
- Emla plaster pakningsvedlegg: https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-emla-aspen-558565 
- Emla krem pakningsvedlegg: https://www.felleskatalogen.no/medisin/pasienter/pil-emla-aspen-558560

 

NO-LIDP-02-21-00001

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.