Annonsørinnhold levert av 

 Annonsørartikkel

Slik blir du kvitt sti på øyet

Har du noen gang våknet med et rødt, hevet og ømt øyelokk der du kan se en liten klump? Det kan være symptom på sti på øyet. Her får du legens beste råd.

Artikkelen er levert av Eyr. Med Eyr kan du prate med legen over video, akkurat der du er. Har du Eyr-appen på mobilen, har du legen med deg. Last ned Eyr og bestill legetime.


Hva er sti på øyet?

Sti på øyet kan være en en rød, smertefull klump nær kanten av øyelokket og ser ut som en liten byll eller kvise. På fagspråket heter det hordeolum og det er en akutt og begrenset infeksjon i kjertler som finnes i øyelokket. Sti kan oppstå både på det nedre og det øvre øyelokket, og tilstanden kan være smertefull. Sti er en av de mest hyppige øyensykdommer som vi Eyr-leger behandler.

Det gjør vi enkelt over en videokonsultasjon. Last ned Eyr-appen!Slik behandler du sti

En av behandlingsmetodene er varme og våte omslag flere ganger om dagen i 10-15 minutter og rolig massasje av øyelokket. På den måten øker sannsynligheten for at tilstoppede kjertler tømmer seg. Noen ganger blir man nødt til å behandle sti med antibiotikadråper og -salve som fås på resept. Innimellom må man ha henvisning til øyelegen, som kan lage et lite snitt og tømme kjertelen. Har du sti på øyet ditt? Eyr-legene kan hjelpe deg raskt.


Chalazion er noe annet

Chalazion kan minne om sti, da man også her ser en klump på øyenlokkskanten, men skyldes ikke bakterier, og er heller ikke rødt eller ømt. Chalazion er en kul på øvre eller nedre øyelokk, men er verken smertefull eller betent.

Chalazion kan oppstå etter at man har hatt sti og forsvinner av seg selv i løpet av noen måneder. Prosessen kan fremskyndes med varme og våte omslag som ved sti. Antibiotika vil ikke ha noen effekt fordi chalazion ikke skyldes bakterier.

Noen ganger må kulen fjernes med et mindre kirurgisk inngrep hos øyelege.

Lurer du på om du har Chalazion? Våre Eyr-leger hjelper deg!

For de fleste går chalazion stort sett over av seg selv etter en stund, men det kan være temmelig plagsomt.


Slik legger du på varme omslag

Bruk et kompress eller en vaskeklut. Ha på lunket til varmt vann. Legg kluten over øyet i 5-10 minutter. Dette gjentar du tre til fire ganger hver dag. Det vil lindre smerten, og kan medvirke til at pusset i kulen dreneres ut.

Eyr er åpent fra morgen til kveld 365 dager i året. Ha legen med deg i lommen.

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.