Annonse fra 

 Annonsørartikkel

Ernæringsfysiologens råd ved irritabel tarm

Setter mageplager begrensninger for hva du gjør og hvordan du lever livet ditt? Dessverre er det mange nordmenn som har det slik, men det finnes hjelp.

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog og driver podcasten “Matmyter”

Mageplager og irritabel tarm kan komme i mange former. Noen har treg mage, mens andre går ofte på do. Noen har store smerter, andre har oppblåsthet som gjør at man ser gravid ut hele dagen. Derfor kan det være ekstra utfordrende å finne frem i jungelen av råd som finnes, både på internett og fra venner og familie. Heldigvis finnes det noen godt dokumenterte endringer å starte med.

Mari Eskerud er klinisk ernæringsfysiolog, og har jobbet med pasienter med IBS, irritabel tarmsyndrom, og veiledet i lavFODMAP på sykehus. Hun har også gitt ut boken «Sunn og frisk med sensitiv mage», en guide til kosthold og mestring ved IBS, og driver podcasten «Matmyter» om vitenskapelig ernæringskunnskap forklart på en enkel måte. Vi utfordret henne til å gi noen konkrete råd om hva man kan gjøre for å ta hverdagen tilbake og leve bedre med irritabel tarm.


Kosthold og livsstil

Hvordan vi lever livene våre har stor betydning for helsa vår, og også faktisk for mage og tarm! Har du irritabel tarm er det ofte enda viktigere med gode rutiner for både måltider, fysisk aktivitet og søvn. Å jobbe med stressmestring er også veldig nyttig for enkelte. Her er noen gode tips å starte med:

  • Prøv å sette hovedmåltidene sammen etter tallerkenmodellen, med både karbohydrater, protein, litt fett og frukt eller grønnsaker.
  • Noen matvarer gir ofte reaksjoner i en sensitiv tarm. Vær oppmerksom på om du reagerer på kullsyre, koffein, sukkeralkoholer i drops, sterk mat og alkohol.
  • Spis mer fiber eller ta tilskudd hvis du har forstoppelse.
  • Vær oppmerksom på matvarer som danner gass, for eksempel løk, hvitløk, kål, bønner, linser og erter, epler og pærer, mye rå grønnsaker og hveteprodukter, for enkelte også laktose.
  • LavFODMAP-diett kan prøves etter andre endringer, men bør gjennomføres med veiledning av helsepersonell.

Probiotika ved irritabel tarm

Tidligere har det ikke vært probiotika på markedet i Norge som hjelper spesifikt mot irritabel tarm. Mange tror at probiotika er én type produkt, og har du prøvd en type så vet du om det hjelper deg eller ikke. Men faktisk er det slik at ulike typer probiotika inneholder ulike bakteriestammer og dermed har helt forskjellig effekt på oss. Det er heller ikke gitt at en kombinasjon av probiotika er bedre enn en enkelt type. Hvis du har irritabel tarm er det derfor viktig at du prøver en probiotika med dokumentert effekt mot nettopp de plagene du har.

Alflorex er veldokumentert probiotika

Alflorex inneholder bakteriestammen Bifidobacterium longum 35624. Denne bakterien er forsket på i studier med personer med irritabel tarm. Studiene viser at den er effektiv mot typiske plager ved irritabel tarm, som oppblåsthet, magesmerter/ubehag og plagsom tarmgass. Derfor er den spesielt tilpasset personer med irritabel tarm. Alflorex overlever det sure miljøet i magesekken og kommer seg helt frem til tarmen hvor den får virke.

Les mer om Alflorex her >>

Alflorex produktbilde.png

Er Alflorex rett for meg?

Det er enda mye usikkerhet knyttet til irritabel tarm og hvorfor noen får det. Forskning tyder på at det kan være ulike grunner til at man sliter med magen. Derfor er det heller ikke alle som blir bedre av probiotika. Men om det gjelder deg, vet du først etter at du har forsøkt. Om du prøver produktet i 4-8 uker, får du enkelt testet ut om du er en av de som har nytte av Alflorex. Bakteriestammen i Alflorex er godt dokumentert og sikkerheten er overvåket gjennom mange år i markedet, så det er trygt å prøve. Husk likevel at hvis mageplagene har kommet nylig, bør du alltid konsultere lege.

 

Kjøp Alflorex her >>

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.