Annonsørinnhold levert av 

 Annonsørartikkel

Soleksem: Dette bør du tenke på!

Hvordan ser soleksem ut? Hva gjør jeg for å beskytte meg? Les tipsene her!

Det går mot lysere dager med mer sol, noe de fleste nordmenn vet å sette pris på. Samtidig er våren og forsommeren høysesong for soleksem, fordi huden ikke har blitt vant til solstrålene. UVA-stråler fra sola er den viktigste årsaken til at man utvikler soleksem – en hudtilstand som kan arte seg som utslett, svie eller rødhet.

Hvordan ser soleksem ut?

SOLEKSEM Croppedsmall.png


Soleksem viser seg blant annet som rødhet, små, røde prikker eller blemmer som klør. Utslett oppstår vanligvis på ansikt, bryst, skuldre og armer. Hvis man ikke utsetter huden for sol, avtar symptomene etter noen dager.

Hvorfor får man soleksem?

Hvorfor noen får soleksem, mens andre ikke får det, er ikke helt klart. Men det vi vet sikkert er at soleksem hovedsakelig er utløst av UVA-stråler. De som får soleksem er følsomme for UVA-stråler og oksidativt stress, forårsaket av frie radikaler som dannes under soleksponering.

Kan alle få soleksem?

Ja. Alle kan utvikle soleksem, barn og voksne. Det er mer vanlig at soleksem forekommer når huden ennå har ikke blitt vant til solstrålene, altså på våren og forsommeren, eller på vinterreiser.

Hva er forskjellen på soleksem og varmeutslett?

Varmeutslett oppstår når svettekjertlene blokkeres og hindrer svette i å passere ut gjennom huden. Symptomene ligner på soleksem, det vil si røde utslett og overfladiske blemmer. En viktig forskjell er at varmeutslett ikke klør.

Hvordan beskytter jeg meg mot soleksem?

  • Hos personer med tendens til soleksem oppstår utslettet ofte om våren og forsommeren, når huden fremdeles ikke er vant med sol. Øk derfor eksponeringen gradvis.
  • Hudområder å være ekstra oppmerksom på er ansikt, bryst, skuldre og armer.
  • Unngå sola midt på dagen, og dekk deg til med klær.
  • Smør deg grundig når du skal være i sola. Bruk en uparfymert solkrem med forhøyet UVA-beskyttelse.

ACO har utviklet solkremer både for de som har tendens til soleksem, og for de som plages med meget tørr og atopisk hud. Disse solkremene inneholder verken parfyme, alkohol eller fargestoffer, og kan brukes både på kropp og ansikt.

Husk:
Små barn skal primært beskyttes med klær og skygge.
Barn under 1 år skal ikke oppholde seg i direkte sollys.

AcoSun ill 50.png
AcoSun ill 50+.png

Les mer om ACO Sun Intolerance Lotion SPF50 her

Les mer om ACO Sun AtoProtect Lotion SPF50+ her

ACO210309NO1

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.