Annonsørinnhold levert av 

 Annonsørartikkel

Har føttene dine det bra?

Mange av oss opplever ømme føtter, og belastningen kan gi smerter mange andre steder i kroppen. Med riktig såle i skoene trenger du ikke skifte ut hele skosamlingen.

Føttene dine bærer deg om lag 180 000 kilometer gjennom livet. Det tilsvarer fire og en halv gang rundt Jorda. De mange skritt og kilometer som du hver dag tilbakelegger, er veldig bra for helsa di, men det er vigtig å sørge for at føttene dine får optimal komfort og støtte. Belastning av føttene kan nemlig gi smerter hele veien opp gjennom fot, ben, kne, rygg, og til sist i hodet. Det er nok likevel de færreste av oss som tenker over at smerter i knær og hofter kan stamme fra et par dysfunksjonelle føtter.

Tre typiske fottyper

Når man snakker om føtter og forskjellige typer fotproblemer, skjelner man typisk mellom om føttene har en normal, høy eller lav svangbue. Svangbuen er området mot midten, innerst på din fot.

Normal svangbue

De fleste mennesker har en normal svangbue, hvor svangen buer en smule, men det betyr dessverre ikke at man er garantert et liv uten fotsmerter og -problemer. Andre faktorer som for eksempel vekt og kroppsholdning spiller nemlig også inn, og siden vi alle er forskjellige vil det alltid være forskjell på hvor dine føtter er mest overarbeidet. Ved denne type fot vil man typisk opleve smerter i hæl og svang når foten er belastet.

Høy svangbue – hulfot

Hulfot er en tilstand der foten har en høy svangbue. Dermed får man en endret belastning av foten. Særlig på hælen og forfoten økes belastningen, men også mellomfoten belastes annerledes. Noen ganger gir tilstanden ingen symptomer. Andre ganger kan den medføre store plager, både i form av smerter og endret stilling i tærne, såkalte hammertær.

Lav svangbue – plattfot

En lav svangbue kalles også plattfot. Her 'faller' foten inn, slik at fotens svangbue blir rettet delvis ut, og forfoten dreier utad. Dette gir smerter i foten, særlig etter langvarig, stillestående arbeid. Personer med plattfot beskriver det som at de "ikke står ordentlig opp på foten" og at foten "faller innover". Man kan få smerter, særlig i hæl og svang, og man kan ha vanskelig med å passe i alminnelige sko.

Gratis fotscanning i Skoringen

Det kan være vanskelig å vite hvilken fottype man har, og hvordan føttene er belastet. Kanskje har man ingen smerter nå, men hvis man belaster sine føtter feil gjennom lengre tid, vil man meget sannsynlig oppleve å få fotsmerter og -problemer. Disse smertene kan forplante sig videre til alt fra kne til hode.

I flere av Skoringens butikker kan du nå få scannet føttene dine – helt gratis, og uten timebestilling.

Scanningen gjennomføres ved at du stiller deg på fotscanneren, som ved hjelp av ny teknologi scanner føttene dine, og trykkfordelingen på føttene blir kartlagt. Deretter kan du se din personlige fotprofil, hvor det tydelig kommer fram hvordan du legger trykket på din fot – samt hvor høy belastningen er de enkelte steder på foten.

På bakgrunn av scanningen kan Skoringens personale finne en Aetrex-såle som passer til nettopp din fot. Sålene fra Aetrex er prefabrikerte ortopædiske såler, som er utviklet til å dekke de hyppigste formene for fotproblemer eller -smerter. Ikke alle fotscanninger viser et behov for såler, men bidrar til å veilede deg i valg av sko framover.

Føttene dine vil naturligvis elske at du velger den mest optimale såle i forhold til støtte og komfort. I tillegg vil resten av kroppen også være takknemlig for at du forebygger og begrenser skader som forplanter seg fra føttene.

Finn din Skoringen-butikk med fotscanner HER.

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.