Annonse fra 

 Annonsørartikkel

Påvist blodkreft – eller er du pårørende? Her er noen du kan snakke med

Hvert år blir over 3000 nordmenn diagnostisert med en form for blodkreft. Og når livet blir snudd opp-ned, savner mange pasienter og pårørende en samtalepartner som forstår dem. Det har Blodkreftforeningen gjort noe med.

Å få en kreftdiagnose kan være en sterk påkjenning både for pasienten og de nærmeste pårørende. For noen kan det ta lang tid før riktig diagnose foreligger. Mange føler på både rådløshet og maktesløshet. Men gode samtaler hjelper – og ingen er fullt så alene som de tror.

Snakk med en likeperson

Den erkjennelsen er utgangspunktet for Blodkreftforeningens tjeneste «Snakk med en likeperson». Dette er et tilbud for deg som trenger noen å snakke med når livet tar en uventet vending. Du kan ringe likepersontelefonen eller kontakte en av de mange likepersonene direkte.

I andre enden finner du noen som har vært gjennom det samme som deg. Likepersonene er ikke helsepersonell, men medmennesker som selv har vært blodkreftrammet eller pårørende. Tjenesten utføres på frivillig basis og er selvsagt helt gratis.

Trenger du noen å snakke med? Kontakt en likeperson her

 

En av likepersonene du kan snakke med, er Gunn Åse Hammervik. Da hun selv fikk benmargskreft i 2015, savnet hun tilgjengelig informasjon – og noen å snakke med.

– Mange er i sjokk når de får diagnosen, og de sitter med en rekke spørsmål. Ikke alle kan besvares av helsevesenet, som for det meste gir medisinsk informasjon. I tillegg kan det du søker deg frem til selv, fort være mer nedslående enn det behøver å være. Jeg leste for eksempel at jeg hadde 3–5 år igjen å leve, men slik gikk det jo ikke.

Gunn Åses ønske er at helsevesenet også kunne gitt informasjon om pasientforeningene og likepersonsarbeidet. Det var nemlig først da hun kom i kontakt med en omgangsvenn som hadde hatt samme diagnose, at det lysnet for Gunn Åse. Hun fikk håpet tilbake.

– Jeg så lysere på hverdagen da han fortalte meg at han hadde kommet seg gjennom det. Å snakke med en som har gått gjennom det samme, vil alltid være annerledes enn å snakke med helsepersonell. Det handler om å virkelig forstå følelsene dine og hvor tøft det er.

Etter å ha gått Blodkreftforeningens kurs, kunne hun endelig gjøre det samme for andre. I dag får hun mye glede av å være en støtte for dem som trenger en samtalepartner.

– Vi kan ikke komme med medisinske råd, men vi kan lytte og dele av våre egne opplevelser. For noen er det alt de trenger. Jeg hadde blant annet en som fortalte meg at jeg fikk ham ut av mørket og opp av stolen. I stedet for å sitte inne og føle seg elendig, fikk han motivasjon til å komme seg ut, forteller Gunn Åse og avslutter:

– Det er fint og meningsfullt å kunne være en slik støtte for folk.


Om Blodkreftforeningen

Blodkreftforeningen har i dag over 2400 medlemmer, og «Snakk med en likeperson» er bare et av tilbudene de tilbyr. Foreningen samarbeider tett med avdeling for blodsykdommer på Rikshospitalet og andre sykehus.

I tillegg til å være en støtte for blodkreftrammede og deres pårørende formidler Blodkreftforeningen pasient- og pårørenderettet informasjon om blodkreft – spesielt rundt fremskritt og nye behandlingsmetoder.

Vil du vite mer om Blodkreftforeningen – eller støtte deres viktige arbeid? Les mer og bli medlem her.

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.