Annonse fra 

 Annonsørartikkel

Å få hverdagen tilbake etter covid-19

Intensivsykepleieren Linn Therese Braaten Lien (32) fikk hjelp for senfølger etter covid-19 hos Kompani Covid i Bergen.

Linn Therese Braaten Lien slet lenge med tung pust etter å ha hatt covid-19.

For Linn Therese har det siste året vært en berg-og-dalbane. Fullt av små seiere, men også nedturer når kroppen har strittet imot.

Fikk kroppsverk og tung pust

I november 2020 ble hun syk med covid-19. Det begynte med influensasymptomer, så kom muskel- og leddsmerter som gjorde det vanskelig å bruke hendene og tung pust. Deretter ble huden hypersensitiv med en stikkende følelse av at hele kroppen var solbrent.

Som intensivsykepleier på Haukeland sykehus er hun vant til å se mennesker som er syke og vurderte seg selv til å ikke være i så dårlig form at hun måtte oppsøke lege. Hun ønsket heller ikke å utsette andre for smitte.

- Når jeg tenker på det nå så burde jeg nok tatt en tur til legen, konkluderer hun.

Senfølgene kom noen uker senere

Gradvis slapp sykdommen litt og litt taket. Pusten var fremdeles tung, men nesten tre uker etter symptomstart var hun tilbake i gangene på sykehuset.

Som delvis sykemeldt var ikke arbeidsoppgavene de tyngste. Kroppen var ikke tilbake til sitt fulle. Det gikk bra i noen uker, men så sa det stopp.

- Plutselig ble jeg verre enn jeg hadde vært. Tungpusten ble like ille som i akuttfasen og jeg ble 100 prosent sykemeldt igjen.

Kompani Covid i Bergen

Habiliterings - og rehabiliteringstjenesten i Fyllingsdalen og Laksevåg har i regi av Bergen kommune startet et rehabiliteringstilbud for personer med senfølger etter covid-19 og som opplever utfordringer med å mestre hverdagen.

Ergoterapeut Oda Mølmesdal Flaten og fysioterapeut Mariell Solberg Medås leder tilbudet som har fått navnet Kompani Covid.

- Behandlingsløpet hos oss består av samtalegrupper, undervisning i relevante tema og styrke- og utholdenhetstrening, forteller Mølmesdal Flaten.

Her skal pasientene kunne utfordre seg i trygge rammer, både på det fysiske, aktivitetsmønster og å utforske tankemønster.

Aktivitetsregulering og trening

Behandlingsløpet til gruppene hos Kompani Covid består av to møter i uka i åtte uker. Linn Therese tok selv kontakt for å høre om de hadde plass til henne.

For Linn Therese ble undervisningsopplegget med aktivitetsregulering viktig.

- Vi skulle ha undervisning om utmattelse, men jeg tenkte at «det trenger jeg ikke» fordi jeg hadde bare problem med pusten. Men jeg forstod at det at jeg ble sliten var ikke bare på grunn av pusten, minnes hun.

samtale.jpeg
Ergoterapeut Oda Mølmesdal Flaten og fysioterapeut Mariell Solberg Medås har veiledet Linn Therese Braaten Lien.

Mølmesdal Flaten forklarer at flere av de som opplever utmattelse beskriver det som en helt annen måte å være sliten på.

- Det kan gå utover kapasiteten til å utføre oppgaver i løpet av dagen og det kan gi den enkelte fysisk utmattelse, men også en form for mental utmattelse. Derfor jobber vi mye med å finne balansen mellom aktivitet og hvile, forklarer Mølmesdal Flaten.

Aktivitetsregulering går ut på å få en oversikt over hva man faktisk bruker energien sin på i løpet av en dag. Hos Kompani Covid jobber de med dette både i samtale- og treningsrommet for å prøve å unngå de store bølgedalene i energinivået.

- Jeg har fremdeles en lang vei å gå for å være tilbake der jeg var fysisk før covid-19, men jeg har lært veldig mye som gjør at jeg kan ha det veldig bra nå, sier Linn Therese Braaten Lien.

Hva er senfølger?

De fleste som gjennomgår covid-19 blir friske, men noen kan få vedvarende plager. Dette kalles senfølger, også omtalt som "post-covid" eller "long covid".

Noen av de vanligste plagene etter covid-19 er redusert smaks- og luktesans, å være uvanlig slapp og sliten, ha konsentrasjonsproblemer, tung pust og hodepine.

Helsedirektoratet har utarbeidet en egen temaside om senfølger etter covid-19 på Helsenorge.no. Her finner du råd til hva du kan gjøre selv dersom du opplever plager og hvor du kan søke hjelp dersom plagene ikke går over.

Se temaside om senfølger etter covid-19 på helsenorge.no

For helsepersonell: Se faglig råd for senfølger og rehabilitering etter covid-19 på nettsidene til Helsedirektoratet

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.