Annonsørinnhold levert av 

 Annonsørartikkel

Kjønnsvorter: Hvordan stille rett diagnose

Det kan være krevende å diagnostisere kjønnsvorter, og feildiagnostisering skjer.

Kjønnsvorter (kondylomer) er svært vanlig i befolkningen, og det er estimert at 2/3 gjennomgår infeksjonen, sier avdelingsleder Usha Hartgill ved Olafiaklinikken i Oslo.

– Det er spesielt to typer virus av flere hundre forskjellige som er årsaken til ca. 90 % av alle kjønnsvorter: HPV-type 6 og 11, sier hun. Disse HPV-typene er ikke forbundet med celleforandringer eller kreft på livmorhalsen.

Vortene skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillomavirus (HPV). HPV stimulerer hudens overflateceller til å dele seg, og dermed oppstår vorter som fortykkelser i huden. 

Se informasjonsvideo om kjønnsvorter her.


De vanligste feildiagnosene

Normale variasjoner i slimhinnen kan feiltolkes som kjønnsvorter.

– Både vestibulær papillomatose hos kvinner og det som kalles pearly penile papules, eller coronale papillæ, hos menn. Infeksjon med pox-viruset molluscom contagiosum, som gir umbilikerte lesjoner eller mollusker, kan også feiltolkes som kjønnsvorter, sier seksjonslegen.

Konsekvensen av å diagnostisere feil

– Feildiagnostisering kan ha negative psykologiske konsekvenser for pasienten samt utløse igangsettelse av feil behandling. Behandling for vorter er vanligvis en eller annen form for destruksjon av vev og innebærer ofte smerter, ubehag og sårdannelse. Behandlingen må ofte gjentas inntil flere ganger, uten at det gir effekt fordi det er feil diagnose, sier Hartgill. 

LES MER: 10 sjekkpunkter for diagnostisering av kjønnsvorter.

 

NO-NON-00181 10/20

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.