Annonsørinnhold levert av 

 Annonsørartikkel

Overgangsalder – symptomer og behandling

Overgangsalderen markerer at rundt 40 fruktbare år er i ferd med å ta slutt. I 40-50-års alderen slutter kvinnens eggstokker gradvis å fungere, østrogennivåene synker og menstruasjonsblødningene opphører. Dette kan gi plager som blant annet hetetokter, nattesvette, søvnproblemer og tørre slimhinner - men disse plagene kan behandles.

Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, omfatter noen år før og etter menopause. Menopause er tidspunktet for en kvinnes siste menstruasjon og kan defineres 12 måneder etter siste blødning.


Menopause vanlig i 50 årsalderen

I gjennomsnitt inntreffer menopause ved 53 års alder. Tidspunktet for menopause er avhengig av flere faktorer som arv, alder ved første menstruasjon, røyking og kroppsvekt. Overgangsalderen vil også inntre umiddelbart etter operativ fjerning av eggstokkene.

 


Fysiske symptomer

 


Psykiske symptomer

  • Humørsvingninger
  • Irritabilitet
  • Angst
  • Uro
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Lavt energinivå

 

Hva skjer med kroppen i overgangsalderen?

Kvinners fruktbarhet synker kraftig allerede rundt 35 år. Kvinnens eggstokker går gjennom en langsom og naturlig endring og kvinnen kan merke forandringer i sin menstruasjonssyklus flere år før menopausen. Kvinner har et gitt antall egg og disse begynner å ta slutt. Eggstokkene produserer stadig mindre østrogen og progesteron, færre egg er igjen og kan modnes og dette fører til uregelmessige eggløsninger. Til slutt opphører menstruasjonen helt. Menopause har inntruffet og kvinnens fruktbare tid er over.

Det finnes flere tegn på at kvinnens fruktbare alder er forbi. Både livmor og skjede blir mindre. Livmormunnen trekker seg sammen og lukker seg etter en tid helt. Brystene blir også mindre. I tillegg blir slimhinnene tynnere og tørrere i skjeden, urinblæren og urinrøret.


Plager i overgangsalderen

I overgangsalderen skjer det både fysiske og hormonelle forandringer i kroppen som kan føre med seg varierende plager. 80% av alle kvinner får plager, men noen opplever få eller ingen symptomer. De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette. Blødningsforstyrrelser, hjertebank og tørr skjede er vanlig. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet. Under finner du mer inngående beskrivelse av de vanligste plagene.


Hetetokter

Hetetokter er det vanligste og mest kjente symptomet på overgangsalderen. 4 av 5 kvinner rammes av dette etter menopause. En hetetokt oppleves som intens varme som kommer i bølger og føles særlig på overkroppen, halsen og hodet. Blir ofte medfulgt av svetting (iblant voldsom svetting). Hetetokter kan også medføre rødming, hjertebank, hodepine, svimmelhet og kuldefølelse. Anfallene kan oppleves svært ubehagelige og er mer intens om natten eller i forbindelse med stress.

Hetetokter kan være svært plagsomt og sjenerende, og mange ønsker behandling. I Norge finnes det et reseptfritt legemiddel på markedet, som er behandler hetetokter ; Remifemin® (østrogenfritt legemiddel som kan kjøpes uten resept)

Behandling mot hetetokter – her finner du et reseptfritt legemiddel uten østrogen.

 

iStock-114417935 Cropped.jpg


Blødningsforstyrrelser

Uregelmessige blødninger er vanligst i fasen før menopause (den perimenopausale fasen), når østrogennivået faller og eggstokkene begynner å svikte. Blødning etter menopause er mindre vanlig, med mindre kvinnen bruker hormonbehandling. Overvektige kvinner har større risiko for blødninger etter menopause på grunn av økt mengde sirkulerende østrogen i blodet. Det er viktig å utelukke andre årsaker til eventuelle post-menopausale blødninger.


Søvnproblemer

Mange kvinner sliter med søvnproblemer i forbindelse med overgansalderen. Noen klarer ikke sovne, andre våkner under svettetoktene, og noen må skifte sengetøy flere ganger om natten på grunn av kraftig nattesvette. Søvnproblemer kan føre til både nedsatt livskvalitet og økt psykologisk sårbarhet. Det er flere ulike behandlingsalternativ tilgjengelig på apotek i Norge- uten resept. Kontakt apoteket og få råd om hvilken behandling du trenger for nettopp dine plager, eller les mer om behandling av søvnproblemer her.

 

iStock-857099796 Cropped (1).jpg


Tørre slimhinner i skjeden

På grunn av mangelen på østrogen blir slimhinnene i skjeden tynnere og tørrere i overgangsalderen. Tørre slimhinner i underlivet fører ofte til plager som kløe, stikking, svie og sårhet i både skjede, skjedeåpning og området rundt skjeden. Underlivet blir mer utsatt for infeksjoner. Plagene fører også ofte til smerter ved samleie, men kan forebygges med Remisoft® vaginalkrem mot tørr og sår skjede.

Remisoft® kan kjøpes på alle apotek, les mer og bestill fra apotek her.


Redusert sexlyst

Nedsatt sexlyst er noe mange opplever i klimateriet. Det kan være flere årsaker til dette. Hormonelle forandringer fører til lavere nivåer av østrogen og testosteron. Dette påvirker sexlysten direkte. Mange kvinner sliter også med selvfølelsen når kropp og femininitet er i forandring. I tillegg unngår mange kvinner samleie pga. smerter som følge av tørr og sår skjede.


Humørsvingninger og andre psykiske plager

Psykiske symptomer som ofte tilskrives overgangsalderen er nedstemthet, angst, irritabilitet, humørsvingninger, slitenhet og mangel på energi. Også irritasjon og nedsatt konsentrasjonsevne er plager man forbinder med denne tiden. De psykiske symptomene kan være forårsaket av dårlig nattesøvn, hormonelle endringer, reaksjoner på aldring, samt sosiale og følelsesmessige endringer.

 

Hva kan du gjøre selv for å lette plagene?

Det er mye du kan gjøre selv for å lette plagene i overgangsalderen. Regelmessig mosjon, luftige klær og kjølig soverom hjelper på hetetokter. Forsøk å redusere stress, da hetetoktene kommer hyppigere under stress. Unngå også utløsende faktorer som sterk mat, koffein, røyk og alkohol. Mange sliter med lite energi og søvnforstyrrelser, så sørg for gode rutiner for søvn og hvile.

 

iStock-917562466 Cropped.jpg

 

Artikkelteksten ble første gang publisert av Sana Pharma Medical AS.

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.