Nyhetsarkiv
3298 Artikler
-
Psykisk helse
Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline)
Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline personlighetsforstyrrelse) er en psykisk sykdom som har stor innvirkning på evnen til å regulere egne følelser.
Informasjon, 09.08.2022 -
Informasjon, 13.07.2022
-
Hjerne/nervesystem
Ramsay Hunt syndrom
Ramsay Hunt syndrom er en akutt lammelse av ansiktsnerven ledsaget av et småblemmet utslett på og rundt det ytre øret samt øresmerter.
Informasjon, 13.06.2022 -
Trening
Forebygg overtrening hos barn og unge
Variasjon, fornuftige foreldre og hvile, er sentralt for å unngå overtrening og belastningsskader hos barn og unge.
Informasjon, 11.05.2022 -
Hormoner og næring
Kunstig bukspyttkjertel ved diabetes type 1
En kunstig bukspyttkjertel, artificial pancreas, er et halvautomatisk system som kombinerer insulinpumpe med kontinuerlig glukose monitorering (CGM).
Informasjon, 13.04.2022 -
Hjerne/nervesystem
Impulskontrollforstyrrelse ved Parkinsons sykdom
Både Parkinsons sykdom og behandlingen av tilstanden kan føre til manglende impulskontroll hos pasienten. Det er viktig å kjenne til dette problemet og justere behandlingen før det fører til pinlige episoder, juridiske og økonomiske vansker.
Informasjon, 21.03.2022 -
Hormoner og næring
Diabetes type 1 - fysisk aktivitet og trening
Mange med diabetes type 1 oppfyller ikke anbefalingene om fysisk aktivitet på grunn av frykt for hypoglykemi og manglende kunnskap om hvordan de skal forholde seg med hensyn til matinntak og insulindosering. I denne artikkelen får du praktiske råd.
Informasjon, 16.03.2022 -
Sjeldne tilstander
Genetiske sykdommer
Genetiske endringer oppstår når en mutasjon påvirker genene dine. Det betyr ikke nødvendigvis at du får en sykdom. Ulike former for genetiske endringer og sykdommer forekommer.
Informasjon, 07.03.2022 -
Sykdomsprosesser
Genetiske sykdommer
Genetiske endringer oppstår når en mutasjon påvirker genene dine. Det betyr ikke nødvendigvis at du får en sykdom. Ulike former for genetiske endringer og sykdommer forekommer.
Informasjon, 07.03.2022 -
Kalkulatorer
Tvangslidelse, test
Tvangslidelser (OCD) kan gi alvorlig livsbegrensning. Testen du finner her kan hjelpe deg å avklare om du bør søke hjelp.
Informasjon, 21.02.2022 -
Fosterets utvikling, embryologi
Fosterutvikling
Forestillinger om hvordan et barn blir til i mors mage, har alltid vekket stor undring og begeistring. Med utgangspunkt i én celle dannes et miniatyrmenneske i løpet av drøyt to måneder.
Informasjon, 24.01.2022 -
Familie
Når barn skjærer tenner
Tre av ti barn skjærer tenner mens de sover, men de fleste vokser det av seg.
Informasjon, 20.01.2022 -
Familie
Graviditet og røntgenstråling
Røntgenbilder i svangerskapet bør unngås, men regnes som svært lite skadelig for embryo og foster.
Informasjon, 12.01.2022 -
Barn
Langerhans-celle histiocytose
Histiocytose er en sjelden sykdom som skyldes overskudd av en type hvite blodceller kalt histiocytter. Histiocyttene klumper seg sammen og kan angripe hud, bein, lever, milt, tannkjøtt, lunger, øyne, ører og/eller sentralnervesystemet.
Informasjon, 12.01.2022 -
Barn
Svelget fremmedlegeme
Et nedsvelget fremmedlegeme er et mulig alvorlig problem som opptrer hyppigst blant barn fra seks måneder til tre år.
Informasjon, 30.12.2021 -
Infeksjoner
Behandling ved kronisk hepatitt C
Kronisk hepatitt C-virus infeksjon kan føre til skrumplever, leversvikt eller leverkreft. Med moderne behandling kan så godt som alle helbredes.
Informasjon, 30.12.2021 -
Infeksjoner
Kronisk hepatitt B
Akutt hepatitt B går i noen få tilfeller over i en kronisk tilstand, noe som betyr at man kan være bærer av viruset og kan smitte andre, og at tilstanden kan føre til betydelige leverskader.
Informasjon, 30.12.2021 -
Mage/tarm
Autoimmun hepatitt
Dette er en sjelden, kronisk leverbetennelse som er langt hyppigere blant kvinner enn menn. Forløpet kan variere fra akutt, livstruende til langvarig og snikende. Hovedbehandlingen er kortison.
Informasjon, 29.12.2021 -
Mage/tarm
Kostholdsråd etter tarmkirurgi
Etter en operasjon på tarmen er det nødvendig å skåne tarmen de første dagene for ikke å rive opp det som er sydd sammen. Særlig der hele eller større deler av tykktarmen er fjernet, kreves en lengre omlegging og gradvis normalisering av kosten.
Informasjon, 29.12.2021 -
Kirurgi
Navlebrokk
En utposning av bukveggen utgått fra navlen. Tilstanden er vanligst hos barn. I de fleste tilfeller forsvinner brokket av seg selv.
Informasjon, 29.12.2021 -
Mage/tarm
Levertransplantasjon
Levertransplantasjon er et meget omfattende kirurgisk inngrep som fortsatt er under utvikling, men der resultatene over tid er blitt klart bedre.
Informasjon, 29.12.2021 -
Kirurgi
Tarmslyng
Tarmslyng, volvulus, er en sjelden tilstand i vår del av verden og forekommer først og fremst blant spedbarn og eldre. Tilstanden krever umiddelbar behandling.
Informasjon, 28.12.2021 -
Kirurgi
Stråleskadet tarm
Strålebehandling mot svulster i bukhulen kan skade friskt vev i tarmen. Ofte er det forbigående plager, men noen ganger blir de kroniske.
Informasjon, 28.12.2021 -
Mage/tarm
Matforgiftning
Matforgiftning er en sykdom med kvalme, oppkast, magesmerter, diaré og noen ganger feber.
Informasjon, 28.12.2021 -
Lunger
Hva kan kols-pasienter gjøre selv?
Røykeslutt er det desidert viktigste tiltaket for pasienter med kols som røyker. Dersom du slutter å røyke, vil symptomene bedres, og sykdommen utvikler seg saktere. I tillegg er det viktig med sunt kosthold, regelmessig mosjon, sunn kroppsvekt, etterlevelse av behandling som legen forskriver og vaksinasjon etter gjeldende anbefalinger.
Informasjon, 27.12.2021 -
Hjerne/nervesystem
Transitorisk global amnesi (TGA)
Transitorisk global amnesi er en tilstand hvor korttids-hukommelsen forbigående blir borte. Et typisk symptom er at personen gjentar det samme spørsmålet flere ganger, og glemmer at han eller hun har fått svar.
Informasjon, 27.12.2021 -
Barn
Hva er årsakene til cøliaki?
Arv og miljøfaktorer har betydning for utvikling av cøliaki, men årsaken til sykdommen er fremdeles bare delvis klarlagt.
Informasjon, 27.12.2021 -
Barn
Hvordan påvises cøliaki?
Blodprøver kan ofte påvise antistoffer som slår ut ved cøliaki, men den sikreste testen er en biopsi - en vevsprøve som tas fra tynntarmsslimhinnen ved endoskopi. Mikroskopi av vevsprøven kan vise de typiske forandringene i slimhinnen.
Informasjon, 27.12.2021 -
Barn
Hvilke symptomer gir cøliaki?
Typiske symptomer ved cøliaki er løse og hyppige avføringer, magesmerter, vekttap og slapphet. Mange er syke i flere år før de får diagnosen.
Informasjon, 27.12.2021 -
Barn
Cøliaki
Cøliaki er en kronisk sykdom hvor tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt på grunn av betennelse (inflammasjon). Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på gluten, et protein som finnes i mange typer mel.
Informasjon, 27.12.2021 -
Allergi
Kostbehandling av cøliaki og dermatitis herpetiformis
Kostbehandling av cøliaki og den beslektede sykdommen dermatitis herpetiformis er et glutenfritt kosthold. Denne artikkelen gir deg råd om hvordan du håndterer ulike utfordringer knyttet til disse kostrestriksjonene.
Informasjon, 27.12.2021 -
Barn
Hvordan behandles cøliaki?
Å unngå gluten fullstendig kan være vanskelig, men det er den eneste varige behandlingen av cøliaki.
Informasjon, 27.12.2021 -
Lunger
Behandling av kols
Dersom du røyker, må du slutte. Unngå betydelig grad av luftforurensning, følg helsemyndighetenes anbefalinger om vaksinasjon og sunne livsvaner, tilstreb normal kroppsvekt og beveg deg regelmessig, helst at du blir andpusten og svetter. Både utholdenhets- og styrketrening hjelper. Ingen medisiner kan helbrede sykdommen, men behandling med ulike legemidler kan hjelpe deg å komme i gang med aktivitet.
Informasjon, 27.12.2021 -
Mage/tarm
Bakterieovervekst i tynntarm, blind loop syndrome
Bakterieovervekst i tynntarm er en sykdom som skyldes for mange bakterier fra tykktarmen enn det som er normalt. Tilstanden kan være symptomfri, eller den kan gi ubehag og smerter. I uttalte tilfeller kan den føre til mangelfullt opptak av næring i tarmen.
Informasjon, 23.12.2021 -
Psykisk helse
ADHD - en oversikt
ADHD er en tilstand som innebærer vansker med konsentrasjon, uro og/eller impulsivitet. Symptomene starter tidlig i barneårene og vedvarer ofte inn i ungdomsalderen og voksenlivet.
Informasjon, 23.12.2021 -
Mage/tarm
Irritabel tarm
Irritabel tarm er en forstyrrelse i tarmens funksjon kjennetegnet av magesmerter, ubehag, oppblåsthet og forstyrret avføringsmønster med diaré og/eller forstoppelse. Symptomene lindres ved avgang av luft og avføring.
Informasjon, 22.12.2021 -
Mage/tarm
Forstoppelse
Forstoppelse er en av de mest utbredte plager i befolkningen. Tilstanden arter seg som treg, hard og/eller sjelden avføring. Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost.
Informasjon, 22.12.2021 -
Livsstil
Turistdiaré
Turistdiare er en akutt diarésykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og vann.
Informasjon, 22.12.2021 -
Livsstil
Salmonellainfeksjon
Salmonella er en av de vanligste årsakene til smittsom magetarminfeksjon. Smitten skjer vanligvis fra matvarer, som oftest er kjøttprodukter årsaken.
Informasjon, 21.12.2021 -
Hjerne/nervesystem
Amyotrofisk lateralsklerose (ALS)
Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en sykdom som i tiltagende omfang ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken.
Informasjon, 21.12.2021