NHI.no
  • Skandinavias største helsenettsted
  • Oppdatert av leger
  • Utgiver av Norsk Elektronisk Legehåndbok

Oppslagsverk

FørstehjelpSymptomsjekkerSymptomerSykdommerGraviditetsorakletAnimasjonerSkjema og kalkulatorerKroppen vårQuizÅ leve medForskning og intervjuOrdliste

Emne

Familie
BarnGraviditetSeksualitet og prevensjon
Livsstil
Alternativ medisinReiseEgenomsorg
Trening
Aktivitet og helseTreningsøvelserVideoer
Kosthold
Forebyggende kost og sykdomErnæringOvervekt/fedme
Psykisk helse
Psykisk egenpleiePsykiske lidelserRus og avhengighetKognitiv terapi
Rettigheter og helsetjeneste
PasientrettigheterHelsetjenestenOm forskning
For helsepersonell
Nytt fra HelsedirektoratetFra vitenskapenNytt om legemidlerVestibulær rehabilitering
Coronavirus

Om NHI.no

Om NHI.noKontakt ossE-læring fra NHIAnnonserOm informasjonskapslerBrukervilkår ved kjøp av NEL-dokumenterPersonvernerklæring

Innhold A-Å

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå
123 Alt innhold
Skandianavias største helsenettsted
  1. NHI.no

Nyhetsarkiv

Nullstill filtre

Avgrens søk

Nullstill filtre

Emne

Innholdstype

94 Artikler

  • Lunger

    Klamydia lungebetennelse

    Dette er en lungebetennelse forårsaket av bakterier av chlamydia-arten. Chlamydia pneumoniae har også blitt kalt TWAR tidligere. Bakterien gir luftveisinfeksjon, ofte med lungebetennelse.

    Informasjon, tilstand, 02.03.2021
  • Hud

    Kontroller etter føflekkreft

    Har man fått behandling for føflekkreft (malignt melanom - MM), får man tilbud om etterkontroller. Hvor hyppige og omfattende kontrollene blir, vurderes ut fra sykdommens art, lokalisasjon og forhold ved pasienten.

    Informasjon, tilstand, 09.02.2021
  • Hud

    Føflekkreft - malignt melanom

    Føflekkreft oppstår når normale pigmentceller endres til kreftceller. UV-stråling, hudtype eller arv kan øke risikoen for å utvikle føflekkreft. Artikkelen inneholder bilder av ulike typer føflekkreft.

    Informasjon, tilstand, 09.02.2021
  • Infeksjoner

    Svettekjertelbetennelse

    Svettekjertelbetennelse (hidradenitis suppurativa) er en betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler, oftest i armhuler eller lyske.

    Informasjon, tilstand, 08.02.2021
  • Hjerne/nervesystem

    Postural takykardi syndrom (POTS)

    Postural takykardi syndrom (POTS) er en tilstand hvor hovedsymptomet er høy/økt puls i oppreist stilling uten samtidig betydelig blodtrykksfall. Ofte ledsagende ørhet og svimmelhet som lindres når man legger seg ned.

    Informasjon, tilstand, 29.01.2021
  • Hormoner og næring

    Beinskjørhet, osteoporose

    Beinskjørhet er en sykdom i skjelettet som gjør beinstrukturen mer skjør og utsatt for beinbrudd. Beinskjørhet kan skyldes underliggende sykdom, men det vanligste er aldersavhengig beinskjørhet.

    Informasjon, tilstand, 18.01.2021
  • Blod

    Myelomatose

    Myelomatose er en kreftform kjennetegnet av ukontrollert vekst i en bestemt gruppe av beinmargens celler, de såkalte plasmacellene.

    Informasjon, tilstand, 18.01.2021
  • Hud

    Rosen (erysipelas)

    Rosen (erysipelas) er en avgrenset betennelse i huden som sprer seg i de mer overflatiske hudlagene og lymfebanene. Vanlige symptomer er utslett som er rødt og hevet over resten av huden, varmeøkning, smerte, ømme lymfeknuter og feber.

    Informasjon, tilstand, 08.01.2021
  • Barn

    Multiorgan betennelsessyndrom hos barn (MIS-C)

    MIS-C er en sjelden, men alvorlig betennelsessykdom hos barn eller ungdommer, som kan oppstå i ukene etter gjennomgått covid-19.

    Informasjon, tilstand, 06.01.2021
  • Familie

    Ekstrem svangerskapskvalme

    Ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, rammer cirka en prosent av gravide. Råd som kan hjelpe er blant annet å unngå ting du vet fremkaller kvalme, og innta små og hyppige måltider. Dagens første måltid kan gjerne inntas på senga.

    Informasjon, tilstand, 14.12.2020
  • Muskel/skjelett

    Sammensatt bindevevssykdom

    Sammensatt bindevevssykdom er kanskje mer kjent som MCTD - mixed connective tissue disease. Bindevevet i kroppens organer angripes og vokser, slik at vevet blir hardt og stivt.

    Informasjon, tilstand, 03.12.2020
  • Sjeldne tilstander

    Familiær middelhavsfeber

    Familiær middelhavsfeber er en sjelden, arvelig sykdom som først og fremst oppstår i befolkningsgrupper fra områder rundt det indre Middelhavet.

    Informasjon, tilstand, 03.12.2020
  • Barn

    Brennkopper

    Brennkopper er en overflatisk betennelse i huden. Det gir lite plager, men brennkopper smitter lett, og barn må holdes hjemme fra barnehagen til sykdommen er under kontroll.

    Informasjon, tilstand, 02.12.2020
  • Hjerne/nervesystem

    Krystallsyke - benign posisjonell vertigo

    Krystallsyke er en tilstand med anfall av kraftig svimmelhet som utløses ved spesielle bevegelser av hodet. Ofte oppstår det når man snur seg i sengen, eller når man setter seg opp i sengen.

    Informasjon, tilstand, 25.11.2020
  • Infeksjoner

    Klamydiainfeksjon i kjønnsorganene

    Klamydia er den hyppigste kjønnssykdommen hos både kvinner og menn. De vanligste symptomene er svie ved vannlating og utflod fra urinrøret hos både kvinner og menn, og utflod fra skjeden hos kvinner.

    Informasjon, tilstand, 20.11.2020
  • Infeksjoner

    Hepatitt C

    Hepatitt C er en betennelse i leveren forårsaket av en infeksjon med hepatitt C virus (HCV). Viruset smitter gjennom blod.

    Informasjon, tilstand, 18.11.2020
  • Hjerne/nervesystem

    Nevropatisk smerte

    Nevropatisk smerte er smerte som oppstår som en direkte følge av skade eller sykdom i sentralnervesystemet. Behandlingen består i stor grad av ulike smertelindrende tiltak.

    Informasjon, tilstand, 17.11.2020
  • Barn

    Akutt betennelse i blindtarmen

    Opptil ti prosent av befolkningen får blindtarmbetennelse i løpet av livet. Oftest er det personer i alderen 10-30 år som får sykdommen. De fleste opereres med såkalt "kikkhulls-teknikk".

    Informasjon, tilstand, 13.11.2020
  • Barn

    Kyssesyke, mononukleose

    Kyssesyke, mononukleose, er en virusinfeksjon som oftest rammer barn og unge. Vanlige symptomer er kraftig halsbetennelse, hovne lymfekjertler, feber og generell sykdomsfølelse.

    Informasjon, tilstand, 04.11.2020
  • Hud

    Psoriasis, en oversikt

    Psoriasis er en betennelse i huden som kan gi utslett over store deler av kroppen. Omtrent to prosent av befolkningen er rammet av sykdommen, som til en viss grad kan være arvelig.

    Informasjon, tilstand, 02.11.2020
  • Hud

    Rosacea

    Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet. Symptomer starter med anfallsvis rødming (flushing) med varighet ca. fem minutter. Kviser og hevelser kan etter hvert tilkomme.

    Informasjon, tilstand, 30.10.2020
  • Kreft

    Eggstokkreft (NEL)

    Kreft i eggstokkene er ofte en diagnose som stilles sent, fordi sykdommen gir få og vage symptomer tidlig i forløpet. I mange tilfeller har sykdommen spredt seg når diagnosen stilles.

    Informasjon, tilstand, 26.10.2020
  • Kreft

    Kreft i livmoren

    Kreft i livmoren oppstår oftest hos kvinner som har passert overgangsalderen og ikke lenger har menstruasjon. Det første symptomer på livmorkreft er blødning utenom menstruasjon. Smerter eller trykk i underlivet er sene symptomer.

    Informasjon, tilstand, 23.10.2020
  • Infeksjoner

    Kjønnsvorter

    Kjønnsvorter kan sitte rundt endetarmsåpningen, skjeden, i urinrøret eller på livmorhalsen hos kvinner, og oftest på penisskaft eller forhud hos menn. Kjønnsvorter smitter ved sex, men de kan også spres ved smitte på fingrene.

    Informasjon, tilstand, 23.10.2020
  • Muskel/skjelett

    Korsryggsmerte som vedvarer

    En stor del av befolkningen vil oppleve minst én episode med akutt ryggsmerte og omtrent 15 prosent av alle langtidssykmeldinger skyldes korsryggsmerte.

    Informasjon, tilstand, 16.10.2020
  • Øye

    Chalazion

    Chalazion er en smertefri kul på øvre eller nedre øyelokk som kan skyldes tilstoppet kjertel eller tidligere betennelse.

    Informasjon, tilstand, 13.10.2020
  • Hormoner og næring

    Lavt stoffskifte, hypotyreose

    Lavt stoffskifte kan gi en rekke symptomer, blant annet slapphet, depresjon og hukommelsessvikt. Behandlingen har som mål å fjerne symptomer og plager forbundet med sykdommen.

    Informasjon, tilstand, 13.10.2020
  • Blod

    Kronisk myelogen leukemi (KML)

    Kronisk myelogen leukemi (KML) er en form for kreft hvor enkelte stamceller i beinmargen vokser og deler seg uhemmet. Sykdommen skyldes i over 90 prosent av tilfellene en genfeil på kromosom 22.

    Informasjon, tilstand, 09.10.2020
  • Blod

    Kronisk lymfatisk leukemi (KLL)

    Kronisk lymfatisk leukemi er en kreftform hvor modne og spesialiserte lymfocytter vokser og deler seg uhemmet.

    Informasjon, tilstand, 09.10.2020
  • Blod

    Myelodysplastiske syndromer

    Myelodysplastisk syndrom omfatter en rekke tilstander med skader på "morcellene" (stamcellene) i beinmargen. Sykdommen er ofte uten symptomer i lengre tid, men etter hvert vil det utvikles symptomer fra en eller flere av celletypene som er påvirket.

    Informasjon, tilstand, 08.10.2020
  • Hjerte/kar

    Stressutløst hjertesvikt

    En akutt men forbigående hjertesvikt som oftest er utløst av emosjonelt eller fysisk stress. Debutsymptomene er brystsmerter og pustevansker, som ved akutt hjerteinfarkt

    Informasjon, tilstand, 06.10.2020
  • Familie

    Bakteriell vaginose

    Bakteriell vaginose er den hyppigste årsaken til utflod hos kvinner. Ofte er ubehagelig lukt av utfloden den mest sjenerende plagen.

    Informasjon, tilstand, 06.10.2020
  • Psykisk helse

    Akutte og forbigående psykoser

    Akutte og forbigående psykoser er en gruppe psykiske lidelser som kjennetegnes ved akutt oppståtte psykotiske symptomer og klare avvik fra normal atferd.

    Informasjon, tilstand, 10.09.2020
  • Barn

    Allergisk nesetetthet og høysnue

    Høysnue/allergisk nesetetthet (rhinitt) er en allergisk reaksjon på stoffer som kommer i kontakt med neseslimhinnen. Det skilles mellom sesongavhengig rhinitt, også kalt høysnue, og helårsrhinitt.

    Informasjon, tilstand, 12.08.2020
  • Hjerne/nervesystem

    Hjernesvulst - en oversikt

    Hjernesvulst er en svulst som oppstår i hjernen. Det finnes mange ulike typer hjernesvulster. Noen har en god prognose, andre dårlig. Noen vokser svært langsomt, andre vokser hurtig. En viktig oppgave er derfor å få en nøyaktig diagnose.

    Informasjon, tilstand, 27.07.2020
  • Hjerne/nervesystem

    Chiari malformasjon

    Chiari malformasjon er en misdannelse hvor en del av hjernestammen/lillehjernen er presset ned gjennom den åpningen i skallegropen hvor ryggmargen passerer.

    Informasjon, tilstand, 27.07.2020
  • Infeksjoner

    Betennelse i bitestikkelen

    Betennelse i bitestikkelen fører til smertefull hevelse i pungen og skyldes vanligvis spredning av bakterier fra urinrør eller urinblære.

    Informasjon, tilstand, 22.07.2020
  • Hud

    Helvetesild, herpes zoster

    Helvetesild gir ubehag og smerter som kløe, prikking og svie. Utslettet kan bryte ut samtidig med smertene, eller komme etterpå. Personer med helvetesild kan smitte andre med vannkopper.

    Informasjon, tilstand, 09.07.2020
  • Hud

    Seboreisk eksem

    Seboreisk eksem er en kronisk eksemsykdom som kan ha sammenheng med en hudsopp. Opp til ti prosent av spedbarn har en variant av eksemet i hodebunnen (melkeskorpe/skurv).

    Informasjon, tilstand, 09.07.2020
  • Hud

    Myntformet eksem, nummulær dermatitt

    Nummulær dermatitt er en eksemtype med flekkvise, kløende eksemflekker på legger, armer eller kropp. Årsaken er ukjent, men utslettet kan skyldes allergi og utløses ofte av tørr hud.

    Informasjon, tilstand, 09.07.2020
  • Forrige
  • 1
  • 2
  • 3
  • Neste
Ta meg til toppen
Til forsiden av NHI.no

Fagpressen

NHI.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Ansvarlig redaktør
Terje Johannessen
Redaktør NHI.no
Merethe Kvam

Informasjon

Om oss
Kontakt oss
Send forespørsel/tilbakemelding
Om annonsering på NHI.no
Om informasjonskapsler (cookies)
Personvernerklæring
Brukervilkår ved kjøp av NEL dokumenter
Brukervilkår for spørreundersøkelser og opplysningskampanjer
Om redaksjonen

Hold deg oppdatert

  • Facebook
  • Meld deg på nyhetsbrev
  • RSS
NHI.no

© 2020 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.

NHI.no

Send forespørsel / tilbakemelding