Nyhetsarkiv
252 Artikler
-
Forskning og intervju
Gjør flåtten nytte for seg?
Et av de mest forhatte småkrypene må vel være flåtten. Men hvilken nytte har den? Og visste du at hunnen kan legge tusenvis av egg - etter at den er død?
Intervju, 30.06.2022 -
Forskning og intervju
Forsker på søvnproblemer etter hjernerystelse
Hvordan kan en hjernerystelse påvirke søvn, utmattelse og kognitiv funksjon? Ved NTNU og St.Olavs Hospital i Trondheim pågår en studie om hjernerystelse. Målet er å finne ut hva som skjer om deltagerne må sove mindre enn vanlig flere dager på rad.
Intervju, 27.06.2022 -
Livsstil
Slik tar du vare på øynene dine
Mye tid foran skjermen øker risikoen for tørre øyne eller slitne øyne. Men hva er tørre øyne, og hva kan vi gjøre for å forhindre det?
Intervju, 20.06.2022 -
Trening
Artrose i kne og hofte – kan du trene like mye?
Mytene er mange om artrose i hoft og kne. At leddene er slitt og trenger hvile for at det ikke skal bli verre, er en av dem. I dette intervjuet forteller professor May Arna Risberg om hvordan aktive og trente mennesker best bør forholde seg til artrose.
Intervju, 25.05.2022 -
Forskning og intervju
Fikk langvarig hodepine etter hjernerystelse
En hjernerystelse rammer mange, og de fleste blir frisk etter kort tid. Men noen får langvarige plager. «Stina» har hatt flere hjernerystelser, og hun har fremdeles ikke vært på skolen ei hel uke det siste halvannet året.
Intervju, 12.05.2022 -
Forskning og intervju
Senskader etter hjernerystelse
Mange barn kan få en hjernerystelse i oppveksten og i de fleste tilfellene går det fint. Men enkelte kan få langvarige plager. – Håndteringen av hjernerystelsen kan være avgjørende for hvordan det går med barnet senere, sier Anine Pernille Strand-Saugnes i Statped, avdeling for ervervet hjerneskade.
Intervju, 09.05.2022 -
Forskning og intervju
- Sterilisering er et enkelt inngrep med liten risiko
Urolog Sissel Overn mener det er viktig å ikke skremme menn fra å sterilisere seg. - Det er et enkelt inngrep som sjelden gir komplikasjoner, sier hun. Men hun er overrasket over at urologene hun har vært i kontakt med, foretar steriliseringen på ulike måter.
Intervju, 04.05.2022 -
Forskning og intervju
Mistet testikkelen som følge av sterilisering
"Thomas" opplevde sterke smerter og hevelser på den ene siden av pungen etter sterilisering. Kirurgen avfeide det som normalt, men da hevelsen gikk ned var testikkelen borte.
Intervju, 04.05.2022 -
Å leve med
Å leve med langvarige smerter etter sterilisering
Over to år etter steriliseringen har "Gaute" fortsatt sterke smerter hver dag. Belastningen har ført til depresjon og bitterhet. - Jeg var helt frisk da jeg gikk inn der. I dag er jeg mislykket som far, sønn og ektemann, sier han.
Intervju, 03.05.2022 -
Livsstil
Hvorfor rammes mange av smerter i muskel og skjelett?
Nesten en av tre nordmenn sliter med plager i muskel og skjelett. Rygg og nakke er det vanligste. Faktisk vil de fleste av oss - mellom 60 og 80 prosent - være plaget av rygg- eller nakkesmerter i løpet av livet.
Intervju, 21.04.2022 -
Forskning og intervju
Diabetes type 2: Enkle grep, store endringer
Det skal lite til for å redusere risikoen for diabetes type 2 - om du er i faresonen. En studie fra Senter for fedmeforskning ved St. Olavs Hospital og NTNU har undersøkt hva som virker.
Intervju, 19.04.2022 -
Psykisk helse
Psykopati: Hva er en psykopat?
En psykopat er en person som har en egoistisk og antisosial personlighet, ofte har kriminelle tendenser og mangler empati for andre. Ifølge psykolog Svein Kristian Øverland sitter begrepet litt for løst hos mange: - Det er forskjell på å være drittsekk og på å være psykopat, sier han.
Intervju, 23.02.2022 -
Trening
Aktivitetsmålere øker sjansen for mer bevegelse
Har du en klokke eller app på telefonen som viser hvor aktiv du er, er sjansen for at du beveger deg ekstra stor. - Over tid vil en aktivitetsmåler føre til vesentlig mer bevegelse, sier forsker Jan Christensen.
Intervju, 21.02.2022 -
Familie
Småbarnsmødre sover langt dårligere enn fedrene
Med barn i huset får mor betydelig færre søvntimer og redusert søvnkvalitet. Men dette gjelder ikke for far. Det viser en stor studie om foreldres søvnmønster. - Mange fortsetter med å sove lettere, selv om barnet har sluttet å våkne om natten og vanligvis sover godt. Det virker som vi har en radar som foreldre, som gjør at man alltid er på vakt, sier helsesykepleier Nina Misvær.
Intervju, 16.02.2022 -
Forskning og intervju
Hvorfor blir du ikke smittet av korona?
Hele familien blir smittet av koronaviruset – bortsett fra én. Høres det kjent ut? Hva er årsaken til at noen ikke blir smittet og syke?
Intervju, 14.02.2022 -
Forskning og intervju
Sjenanse: Hva hjelper når du er sjenert?
Alle har kjent på følelsen av å være sjenert. For noen kan det bli så plagsomt at de vegrer seg for å delta i samtaler og sliter med å få venner. NHI.no har snakket med rådgiver Marit Rønning Lund som gir tips til hvordan sjenansen kan håndteres.
Intervju, 09.02.2022 -
Forskning og intervju
Hva gjør pasienten uten en fastlege?
Nær 145 000 innbyggere mangler fastlege i Norge, viser nye tall fra HELFO. Hva skal pasienter som mangler fastlege gjøre når de trenger legehjelp?
Intervju, 27.01.2022 -
Forskning og intervju
Alltid søvnig - kan det være hypersomni?
Ved økt søvnighet - hypersomni - er søvnigheten så overveldende at man kan sovne til svært upassende tider. For eksempel i møter, på skolen, midt i en samtale - eller i verste fall mens man kjører bil. - Idiopatisk hypersomni er en alvorlig, livslang lidelse, sier søvnspesialist Bjørn Bjorvatn.
Intervju, 24.01.2022 -
Livsstil
Hundeeiere rapporterer om bedre mental helse under pandemien
En studie viser at hundeeiere var mindre deprimerte og følte de hadde mer sosial støtte under pandemien sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke eide hunder. - Hundene dømmer ikke, krever ingenting og gir ubetinget kjærlighet, sier atferdsterapeut Tonje Hennig.
Intervju, 17.01.2022 -
Psykisk helse
Helsegevinsten av en god klem
I en pandemi skal klemming unngås, men hva kan en god klem gjøre med helsa vår? Og hva skjer når vi ikke kan få en? Psykolog Elke Rønningen sier at klemmen er svært viktig, men har tips til hva som til en viss grad kan erstatte den.
Intervju, 12.01.2022 -
Livsstil
Hvordan smitter koronaviruset innendørs?
Smitter koronaviruset mer om vinteren, og hva er egentlig aerosoler? Kan du unngå å bli smittet om du er i samme rom som en koronasmittet, og hvorfor kan det bli ekstra mye smitte under en korøvelse? Vi har spurt Jakob Löndahl - forsker ved Aerosollaboratoriet ved Lunds universitet.
Intervju, 28.12.2021 -
Forskning og intervju
Noen unge bruker Paracet mot "alt"
Tall fra Ungdata-undersøkelsen viser at mange unge bruker smertestillende medisiner som Paracet og Ibux. Ungdom med angst og depresjon bruker medisinene langt oftere enn andre. - De som bruker smertestillende flere ganger i uka eller daglig, må få en annen type hjelp, sier forsker Siv Skarstein.
Intervju, 20.12.2021 -
Livsstil
Løgnen om julenissen
Hvorfor er det så viktig for oss voksne å lyve så det renner av oss og påstå at julenissen finnes? Er det bedre for barna om vi lar være? - På ingen måte, mener barnepsykolog og professor emeritus ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch.
Intervju, 13.12.2021 -
Forskning og intervju
Diabetes og munnhelse
Diabetes påvirker hele kroppen, også munnhulen og tannhelsa.
Intervju, 07.12.2021 -
Forskning og intervju
Mange hjertepasienter får ikke kontroll på blodtrykk og kolesterol
Ni av ti overlever den akutte fasen etter et hjerteinfarkt. Men svært mange får ikke kontroll på blodtrykk, kolesterol og livsstilsendringer etterpå. - Vi er overrasket over at så få kommer i mål med behandlingen, sier forsker ved Tromsøundersøkelsen, Laila Hopstock.
Intervju, 29.11.2021 -
Psykisk helse
Julelys mot vinterdepresjon
- Lys og jul kan virke positivt på vinterdepresjon, mener Marte Roa Syvertsen, forfatter og forsker ved Nevrologisk avdeling, Drammen sykehus.
Intervju, 22.11.2021 -
Forskning og intervju
Psilocybin - fleinsopp - i behandling av depresjon
De siste årene har forskning på psilocybin (fleinsopp) og andre psykedeliske stoffer til behandling av psykiske lidelser fått mye omtale. Hva sier forskningen så langt, og hvorfor er disse stoffene interessante? Vi har spurt overlege og psykiater Tor-Morten Kvam.
Intervju, 18.11.2021 -
Trening
Eilo -pustesykdom
Maria Altmann Haraldsvik var topptrent svømmer, men fikk plutselige pusteproblemer under en konkurranse. Det som legene først trodde var astma, var den mindre kjente pustesykdommen EILO.
Intervju, 16.11.2021 -
Forskning og intervju
Ettervirkning av covid-19: - Jeg ble forbigått av en mann med krykker
Professor ved Norges Idrettshøgskole, Sigmund Alfred Anderssen, har trent mye og er i god form. I mars ble han syk av koronaviruset. Først sju måneder etter begynner ettervirkningen å slippe taket.
Intervju, 02.11.2021 -
Forskning og intervju
Ketogen diett – en fettrik diett som kan brukes i behandling av epilepsi.
Ketogen diett baserer seg på et eldgammelt prinsipp om at faste er gunstig ved epilepsi.
Intervju, 01.11.2021 -
Forskning og intervju
Den som griper inn mot mobbing på jobben, får det bedre selv
Fem til ti prosent av norske arbeidstakere er utsatt for mobbing på jobben, sier tall fra STAMI. En ny studie viser at den som forsøker å stoppe mobbingen på arbeidsplassen, får en bedre mental helse.
Intervju, 14.10.2021 -
Familie
Søsken av barn med funksjonsnedsettelse
Hvordan er det å ha en bror eller en søster med nedsatt funksjonsevne?
Intervju, 13.10.2021 -
Å leve med
Å leve med tuberkulose i 1943
I januar 1943 fikk Elsa Drusilla Johannessen (94) påvist tuberkulose. Hvordan var det å være 16 år gammel og måtte isolere seg i hjemmet i to år - i en tid uten virksom medisin mot tuberkulose, og uten TV, Netflix, telefon - selv ikke bil?
Intervju, 07.10.2021 -
Trening
Hvordan påvirker mensen kvinners prestasjoner i idrett?
Like før eggløsning presterer kvinner bedre i en fysisk test enn andre perioder av menstruasjonssyklusen. Det viser en studie fra Norges Idrettshøgskole.
Intervju, 27.09.2021 -
Kosthold
Mager fisk reduserer risikoen for diabetes type 2
Et kosthold med mager fisk som sei, torsk eller hyse reduserer sannsynligheten for å få diabetes type 2. Det viser en ny, norsk studie. Størst var effekten blant mennesker med høy KMI.
Intervju, 13.09.2021 -
Forskning og intervju
Influensavaksine: lav dekning blant barn i risikogruppen
Stadig flere nordmenn i risikogruppene tar influensavaksine, men dekning blant barn er ennå lav. Smitteverntiltakene den siste tiden kan ha påvirket immuniteten i befolkningen, og Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret for infeksjonene den kommende høsten og vinteren.
Intervju, 06.09.2021 -
Forskning og intervju
Svensk studie: Ny blodprøve skal bedre screening av prostatakreft
En svensk studie publisert i The Lancet Oncology, viser at en ny blodprøve kan unngå overdiagnostikk når man ser etter prostatakreft.
Intervju, 23.08.2021 -
Forskning og intervju
Reaksjon på vaksine: hvorfor får noen vondt, mens andre slipper fri?
Får du vondt i armen etter å tatt vaksine? Hvorfor får noen forbigående bivirkninger av vaksinen, mens andre ikke kjenner noen ting? Vi har fått svar fra Lisbeth Meyer Næss i FHI.
Intervju, 17.08.2021 -
Familie
Søvntrening: Hvordan få barnet til å sovne selv?
Hvordan får man spedbarnet til å sovne av seg selv? Hvor lenge kan vi forvente at spedbarnet sover? Og hva med tilstander som gir barn ekstra søvnvansker? NHI.no har snakket med psykolog Turid Skjerve Leksbø og lege og forsker Ingvild Holdø.
Intervju, 03.08.2021 -
Forskning og intervju
Kosmetisk kirurgi - har gransket markedsføringen
Tilbydere av kosmetisk kirurgi reklamerer med bedre selvfølelse og bruker ord som «grevinneheng» og «sinnarynke» i sin markedsføring.
Intervju, 29.06.2021