Nyhetsarkiv
294 Artikler
-
Forskning og intervju
HPV-vaksine i voksen alder: -Alle har nytte av vaksinen
Med HPV-vaksinen håper man å kunne utrydde livmorhalskreft og redusere forekomsten av en rekke andre krefttyper. Men bør også voksne vaksinere seg? NHI.no har spurt Thea E. Hetland Falkenthal som er kreftlege og forsker ved Kreftregisteret.
Intervju, 21.09.2023 -
Forskning og intervju
Vaksine mot lungebetennelse - det du trenger å vite
Få eldre velger å vaksinere seg mot lungebetennelse - selv om sykdommen kan få et alvorlig forløp. I dette intervjuet gir lege ved FHI, Jacob Dag Berild, svar på det du trenger å vite om vaksinen.
Intervju, 11.09.2023 -
Forskning og intervju
Medisinsk cannabis som behandling for mennesker med Tourettes syndrom
Australske forskere har vist at medisinsk cannabis effektivt behandler motoriske og vokale tics ved Tourettes syndrom.
Intervju, 07.08.2023 -
Å leve med
Sovnet på jakt: brakk ryggen
Det som begynte som en helt vanlig kveld for Geir Haugum en iskald januarnatt i 2010, endte i en ulykke som kunne kostet han livet.
Intervju, 20.06.2023 -
Forskning og intervju
Fibromyalgi - er det mulig å bli frisk?
- Det er mulig å bli frisk eller symptomfri fra fibromyalgi, sier Anne Marit Mengshoel.
Intervju, 15.06.2023 -
Psykisk helse
Metakognitiv terapi - mindre overtenking
Metakognitiv terapi hjelper pasienter med angst og depresjon til å redusere overtenking og symptomplager. I MCT lærer du å vurdere hvordan du vil forholde deg til negative tanker og følelser, sier professor Hans M. Nordahl ved NTNU.
Intervju, 08.06.2023 -
Trening
Boksing og Parkinsons sykdom
- Uten boksetreninga ville jeg vært pleiepasient i dag, sier Arvid Solbu.
Intervju, 30.05.2023 -
Forskning og intervju
Fordeler og ulemper med legetime på video
Timer hos legen som foregår på video, kan være både effektive og målrettede. Men ikke alle timer passer å ta på video, og mange leger frykter at de skal gå glipp av viktig tilleggsinformasjon.
Intervju, 24.05.2023 -
Forskning og intervju
Tinnitus: - Det finnes hjelp å få
Tinnitus – eller øresus – er en lyd i øret som ikke kommer fra en ekstern lydkilde. Det kan oppleves som en pipelyd, ringelyd, hvisling eller plystrelyd. - Det er ikke farlig, men for mange kan det være plagsomt, sier audiograf Odd Magne Risan. I dette intervjuet forteller han om årsaker og behandling av tinnitus.
Intervju, 11.04.2023 -
Psykisk helse
Resiliens -om å håndtere en påkjenning
Hva er det som gjør at noen klarer seg godt gjennom en påkjenning eller krise, mens andre bukker under? I dette intervjuet med psykolog Anne Inger Helmen Borge og Haakon Engen kan du lese om resiliens, og om vi kan lære oss god resiliens.
Intervju, 05.04.2023 -
Å leve med
Å leve med Sjøgrens syndrom
Turid Alander (44) hadde en rekke plager hun ikke forsto, da hun fikk svaret i en TV-serie: "Dette er jo meg", sa hun da pasienten på skjermen ramset opp symptomene sine.
Intervju, 30.03.2023 -
Å leve med
Fikk Aspergers-diagnosen: - Syntes ikke det passet meg
Hun er arkitektstudent. En utadvendt, sosial kvinne. Og hun har Aspergers syndrom. Les hvordan Maren Lovise Øby (25) lever med en diagnose som ikke vises utenpå.
Intervju, 23.03.2023 -
Forskning og intervju
Søker deltagere til migrenestudie
En ny migrenestudie som går ut på å måle symptomer på stress i kroppen hjemme, og selv gripe inn, søker deltagere.
Intervju, 28.02.2023 -
Kosthold
Kolin - et viktig og ukjent næringsstoff
Kolin er et livsviktig næringsstoff. Likevel er det få som har hørt om det. Nå skal kolin inn i de nye, norske kostholdsanbefalingene.
Intervju, 23.02.2023 -
Trening
Høy- og lavdose trening for pasienter med kneartrose
Er en høy treningsdose bedre en lavere treningsdose for pasienter med kneartrose? Les også om forslag til treningsprogram ved kneartrose.
Intervju, 13.02.2023 -
Forskning og intervju
Sjelden kuldesykdom gir store plager
Noen kan få alvorlige helseskader av kulde. Sykdommen heter kronisk kuldeagglutininsykdom (CAD), og er en ny diagnose. Norske forskere har funnet god behandling.
Intervju, 02.02.2023 -
Rettigheter og helsetjeneste
Frykter mangel på synskompetanse
Norges Blindeforbund frykter at mangelen på synskompetanse innen helse– og omsorgstjenestene i fremtiden vil bli stor.
Intervju, 26.01.2023 -
Forskning og intervju
Trykkbølgebehandling - hva er det?
Trykkbølgebehandling er en behandling som brukes ved langvarige seneplager og smertetilstander i muskel - og skjelettsystemet.
Intervju, 25.01.2023 -
Forskning og intervju
Forskerpris for ny ultralydmetode
Overlege Øyvind Ervik ved Sykehuset Levanger er tildelt en internasjonal forskningspris. Prisen fikk han for en studie som har som mål å gi en enklere og mer presis utredning av lungekreft ved hjelp av kunstig intelligens.
Intervju, 12.01.2023 -
Trening
Sko deg for løping på vinterveier
Det er ingen grunn til å droppe løpeturen selv om det er vinterføre ute. - Men skal du løpe fort, er det kanskje best å løpe innendørs, sier Sondre Nordstad Moen (bildet) en av Norges fremste langdistanseløpere.
Intervju, 30.12.2022 -
Forskning og intervju
Hva skal sykdommen hete?
Noen sykdommer får nye navn, og noen har flere navn. Hvorfor bytter man navn på en sykdom? Hvor lett er det å gjøre et nytt navn kjent? Og hvilket navn skal vi forholde oss til når flere er i bruk?
Intervju, 19.12.2022 -
Forskning og intervju
Middelaldrende menn og selvmord: topper statistikken
Menn som er 40 år og eldre står for nesten halvparten av alle selvmord i Norge.
Intervju, 15.12.2022 -
Å leve med
Å leve med aksial spondyloartritt (Bekhterevs)
Det tok flere år fra Hans Westerheim fikk plager med smerter i nedre del av ryggen og utmattelse, til han fikk diagnosen. Et notat øyelegen skrev i journalen noen år før, kunne kanskje ført til at diagnosen kom raskere.
Intervju, 12.12.2022 -
Forskning og intervju
Gutter og utenforskap
Hvorfor er det guttene som topper mange av de kjipe listene, som å droppe ut fra skolen, selvmord og kriminalitet? - I mange av tilfellene handler det om ulike former for ensomhet, sier serieskaper Martha Antonette Solli.
Intervju, 05.12.2022 -
Å leve med
Å leve med: Ingebrigt Steen Jensen om Alzheimers sykdom
- Nå har jeg levd med denne diagnosen i ett år, og jeg kan si at dette har vært mitt livs beste, sier pr-guruen, foredragsholderen og fotballpersonligheten Ingebrigt Steen Jensen.
Intervju, 28.11.2022 -
Forskning og intervju
Kristin Oudmayer ble utbrent: En dyp fortvilelse
Vanligvis fikk Kristin Oudmayer energi og næring av å jobbe mye, reise, holde foredrag og snakke med mennesker. Helt til det sa stopp.
Intervju, 21.11.2022 -
Livsstil
Mange diabetespasienter slurver med å skifte sprøytespiss
Har du diabetes, er det viktig å bytte nål og variere stikkstedet når du måler blodsukker eller setter insulin. – Dessverre ser jeg at mange slurver med dette, sier diabetessykepleier Beryll Kristensen.
Intervju, 15.11.2022 -
Å leve med
Å leve med med afasi og store skader etter flykrasj
I 2004 styrtet flyet Nils Magne Røstum fløy. Det traff bakken i 150 kilometer i timen. På mirakuløst vis overlevde han ulykken, men med store skader i hele kroppen – og hodet.
Intervju, 09.11.2022 -
Å leve med
Å leve med barneleddgikt
Emma er 11 år og har barneleddgikt. Hun er godt vant med sykehusbesøk, medisinering og blodprøver. - Men det kunne vært verre, smiler Emma.
Intervju, 31.10.2022 -
Forskning og intervju
Influensavaksine: lav dekning blant barn i risikogruppen
Stadig flere nordmenn i risikogruppene tar influensavaksine, men dekning blant barn er ennå lav. Smitteverntiltakene den siste tiden kan ha påvirket immuniteten i befolkningen, og Folkehelseinstituttet er bekymret for infeksjonene den kommende høsten og vinteren.
Intervju, 21.10.2022 -
Forskning og intervju
Hva skjer ved et migreneanfall?
Migrene er mer enn hodepine. Det kan gi plager som kvalme, oppkast, synsproblemer og økt følsomhet for lys og lyd. Men hva er det egentlig som skjer i kroppen ved et migreneanfall? Vi har spurt Mattias Linde professor ved NTNU og ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.
Intervju, 19.10.2022 -
Trening
Når bakre korsbånd ryker: trening er beste behandling
– Ved isolerte bakre korsbåndskader er trening den anbefalte og vanlige behandlingen. Men i noen sykehus i landet tester man bruk av skinne som en del av en studie, sier Lars Engebretsen, som er professor ved Norges Idrettshøgskole.
Intervju, 12.10.2022 -
Trening
Bakre korsbåndskade: trente seg frisk
Da Kristian Thanem Bjøru røk bakre korsbånd etter et hardt sammenstøt i Futsal, var behandlingen i første omgang å gå med skinne i åtte uker. Etter to dager med skinne tok han den av, og gikk heller i gang med opptrening.
Intervju, 12.10.2022 -
Forskning og intervju
Hetetokter - hva er det og hva kan du gjøre?
Hetetokter er det vanligste og mest kjente symptomet på overgangsalderen.
Intervju, 10.10.2022 -
Forskning og intervju
Sinneutbrudd hos barn: en ny diagnose
Alle barn kan bli irriterte og få sinneutbrudd. Men noen får det oftere, sterkere og mer langvarig enn andre.
Intervju, 29.09.2022 -
Psykisk helse
– Pårørende er ikke frivillige
–Pårørende er vi fordi noen vi er glade i har blitt syk. Ingen velger å ta på seg de ekstra pårørendeoppgavene fordi vi ser på det som frivillig arbeid, men fordi vi må.
Intervju, 28.09.2022 -
Psykisk helse
- Vi må gripe inn
44 prosent av tenåringsjenter i Norge sliter med angst og depresjonssymptomer. – Timevis med scrolling på skjermen og sosial medier truer mange grunnleggende menneskelige behov, mener professor Steinar Krokstad.
Intervju, 21.09.2022 -
Familie
Kaffe i svangerskapet er trolig trygt
En ny, norsk studie finner ingen sammenheng mellom kaffedrikking i svangerskapet og spontanabort, dødfødsel, lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel.
Intervju, 07.09.2022 -
Forskning og intervju
Gjør flåtten nytte for seg?
Et av de mest forhatte småkrypene må vel være flåtten. Men hvilken nytte har den? Og visste du at hunnen kan legge tusenvis av egg - etter at den er død?
Intervju, 30.06.2022 -
Forskning og intervju
Forsker på søvnproblemer etter hjernerystelse
Hvordan kan en hjernerystelse påvirke søvn, utmattelse og kognitiv funksjon? Ved NTNU og St.Olavs Hospital i Trondheim pågår en studie om hjernerystelse. Målet er å finne ut hva som skjer om deltagerne må sove mindre enn vanlig flere dager på rad.
Intervju, 27.06.2022