NHI.no
  • Skandinavias største helsenettsted
  • Oppdatert av leger
  • Utgiver av Norsk Elektronisk Legehåndbok

Oppslagsverk

FørstehjelpSymptomsjekkerSymptomerSykdommerGraviditetsorakletAnimasjonerSkjema og kalkulatorerKroppen vårQuizÅ leve medForskning og intervjuOrdlisteSelvhjelp og kurs

Emne

Familie
BarnGraviditetSeksualitet og prevensjon
Livsstil
Alternativ medisinReiseEgenomsorg
Trening
Aktivitet og helseTreningsøvelserVideoer
Kosthold
Forebyggende kost og sykdomErnæringOvervekt/fedme
Psykisk helse
Psykisk egenpleiePsykiske lidelserRus og avhengighetKognitiv terapi
Rettigheter og helsetjeneste
PasientrettigheterHelsetjenestenOm forskning
Kun for helsepersonell
Nytt fra HelsedirektoratetFra vitenskapenNytt om legemidlerVestibulær rehabilitering
Coronavirus

Om NHI.no

Om NHIKontakt ossE-læring fra NHIAnnonserOm informasjonskapslerPersonvernerklæring

Innhold A-Å

abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå
123 Alt innhold
Skandianavias største helsenettsted
  1. NHI.no

Nyhetsarkiv

Nullstill filtre

Avgrens søk

Nullstill filtre

Innholdstype

Emne

335 Artikler

  • Kosthold

    Dumt å kutte ut poteten

    Kutter du ut poteten fordi du tror den ikke er sunn?

    Nyhetsartikkel, 07.03.2023
  • Kosthold

    Vitamin D kan redusere diabetes-risiko

    Mennesker med prediabetes kan redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2 ved å øke inntaket av vitamin D. Men å gjøre livsstilsendringer vil likevel være det mest effektive tiltaket.

    Nyhetsartikkel, 01.03.2023
  • Kosthold

    Kolin - et viktig og ukjent næringsstoff

    Kolin er et livsviktig næringsstoff. Likevel er det få som har hørt om det. Nå skal kolin inn i de nye, norske kostholdsanbefalingene.

    Intervju, 23.02.2023
  • Kosthold

    Protein: Ivareta muskelmasse ved vekttap

    Å ivareta muskelmasse ved vekttap eller aldring er viktig for å bevare god funksjon og for ikke å redusere forbrenningen. Trening og riktig kosthold er avgjørende.

    Nyhetsartikkel, 22.02.2023
  • Kosthold

    For mye helseskadelig stoff i lakris-produkter

    En ny, dansk studie viser at det i mange lakrisprodukter er et høyt innhold av stoffet glycyrrhizin-syre - som er helseskadelig i store mengder.

    Nyhetsartikkel, 06.02.2023
  • Kosthold

    Protein

    Proteiner er kroppens byggestener og spiller en avgjørende rolle i så og si alle biologiske prosesser i kroppen. Proteinbehovet dekker vi med å spise sunt, variert og nok mat.

    Informasjon, 02.02.2023
  • Kosthold

    Metabolsk syndrom

    Metabolsk syndrom er ingen sykdom, men det er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer (metabolismen) som øker risiko for sykdom.

    Informasjon, 01.02.2023
  • Kosthold

    Godt væskeinntak kan bremse aldringsprosessen

    Voksne som får i seg bra med væske (er godt hydrerte) ser ut til å være friskere, får færre kroniske sykdommer som hjerte– og lungesykdom, og lever lengre enn de som får i seg mindre væske.

    Nyhetsartikkel, 16.01.2023
  • Kosthold

    Sulfitt: Allergi og overfølsomhet

    Allergi eller overfølsomhet mot sulfitt, som blant annet finnes i vin og en rekke typer mat, kan gi reaksjoner som varierer fra svært milde til alvorlige.

    Nyhetsartikkel, 28.12.2022
  • Kosthold

    Poteter - bedre enn sitt rykte

    Poteter kan inngå i et sunt kosthold om de tilberedes på riktig måte. Men ifølge en ny studie gir ikke poteten samme gevinst som grønnsaker for å forebygge diabetes type 2.

    Nyhetsartikkel, 07.12.2022
  • Kosthold

    Vitaminer

    Et vitamin er en organisk forbindelse som trengs i små mengder for at menneskets stoffskifte skal fungere normalt og som ikke kan produseres av kroppens celler.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Proteinbehov og trening

    Proteinbehovet er høyere hos idrettsutøvere enn hos de som ikke trener, men ekstra mye protein (mer enn anbefalt) gir ikke ekstra stor styrke- eller muskelvekst.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Er vitamin- og mineraltilskudd nødvendig for god helse?

    Bør man innta kosttilskudd eller holder det å spise sunt og variert?

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Soyabønner

    Soyabønner har vært en sentral del av kosten i asiatiske land i flere tusen år. Soyabønnenes positive effekter er også godt kjent blant helseinteresserte i vestlige land, og stadig flere velger å inkludere soyaprodukter i en eller annen form i kosten.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Nasjonale kostråd

    Små grep, stor forskjell – råd for et sunnere kosthold.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Mørk sjokolade er bra for hjertet

    Det høres vel ut som det er for godt til å være sant, men mørk sjokolade inneholder et stoff som har en rekke positive effekter på helsen vår. Men spis med måte, mye sjokolade har fortsatt ugunstige effekter.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Mat for hjertet

    Et hjertevennlig kosthold er rikt på plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett og grove kornprodukter.  Salt, sukker, fete meieriprodukter og bearbeidede kjøttvarer bør man spise mindre av.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Fett

    Fett har en rekke viktige oppgaver i kroppen. Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Fiber i kosten

    Fiberrik kost har mange fordeler. Blant annet kan et kosthold med mye fiber motvirke forstoppelse, redusere risikoen for tarmkreft, senke kolesterolet, og gi bedre kontroll over blodsukkeret.

    Informasjon, 05.12.2022
  • Kosthold

    Julegløgg kan gi kobberforgiftning

    Rykende varm gløgg - en perfekt start på julefesten. Men vær forsiktig med hva du varmer den opp i.

    Informasjon, 02.12.2022
  • Kosthold

    Ikke hopp over frokosten!

    Du har sikkert hørt det før. Frokosten skal du ikke hoppe over. Dette gjelder særlig om du ønsker å holde deg slank, og vil yte godt på skole og i jobb.

    Informasjon, 02.12.2022
  • Kosthold

    Fisk er sunt

    Fisk er sunn og næringsrik mat som kan gi en rekke helsefordeler - deriblant lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

    Informasjon, 02.12.2022
  • Kosthold

    Fettfattig mat

    Fettfattig mat er ikke ensbetydende med kjedelig og smakløs mat. I denne artikkelen får du råd om sunne valg og smakfulle alternativ.

    Informasjon, 02.12.2022
  • Kosthold

    Er aspartam trygt - eller?

    EUs matvarepanel European Food Safety Authority (EFSA)  har lenge ment at aspartam er trygt og har i flere rapporter avvist kreftfaren. Det samme har amerikanske FDA.

    Informasjon, 02.12.2022
  • Kosthold

    Proteinbehov for maksimal treningseffekt

    At de som trener mye, har behov for mer protein enn de som trener lite, er godt kjent. Men hvor mye ekstra protein er nødvendig? Når bør vi sørge for å spise ekstra proteinrik mat?

    Informasjon, 02.12.2022
  • Kosthold

    Hvorfor blir vekttap så hyppig fulgt av vektstigning?

    Når kroppen og hjernen har innstilt seg på et høyere vektnivå, vil hjernen oppfatte et vekttap (slanking) som en trussel mot energireservene og igangsette prosesser som stimulerer matlysten og nedsetter stoffskiftet.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Råd for et balansert kosthold

    Et sunt og godt balansert kosthold er viktig både for å holde vekten, forebygge livsstilssykdommer og for å kunne yte sitt beste.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Overvekt og kosthold - riktig fett

    Fett er noe kroppen trenger , men det beste er å velge umettet fett fra fisk og oljer.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Overvekt og kosthold - mat gjennom dagen

    Ønsker du å redusere overvekt, anbefales det å planlegge måltider og innkjøp av mat. Spis oftere, men mindre per gang. Vi anbefaler tre hovedmåltider og to mellommåltider.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Overvekt og kosthold - festmat

    Det er ikke enkelt å unngå fristelser. Denne guiden gir en oversikt over fornuftige valg på fest eller restaurant.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Overvekt og kosthold - bli mett!

    Dersom du ønsker å gå ned i vekt, bør du velge den maten som gjør at du holder deg lengst mulig mett.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Kostholdsdagbok - hva og hvor mye spiser du egentlig?

    En kostholdsdagbok kan være nyttig for å avklare om matvanene dine kan ha betydning for helsen din. En oversikt over hva du spiser kan være til hjelp når legen skal hjelpe deg, og det kan bidra til at du selv blir mer bevisst på hva du spiser.

    Informasjon, 01.12.2022
  • Kosthold

    Mat med vitamin A

    Her er en liste over matvarer som inneholder vitamin A.

    Nyhetsartikkel, 24.11.2022
  • Kosthold

    Sukkers helsemessige betydning

    Et høyt inntak av sukker tilfører ikke noe kroppen trenger. Tvert imot, det øker risikoen for en rekke tilstander. Her kan du lese om noen av dem.

    Informasjon, 09.11.2022
  • Kosthold

    Overvekt

    Å definere overvekt kan være vanskelig. Når vi bruker begrepene overvekt og fedme, mener vi vanligvis tilstander hvor det er et overskudd av fett på kroppen i forhold til det som er ønskelig.

    Informasjon, 08.11.2022
  • Kosthold

    Er tofu sunt?

    Tofu er koagulert soyamelk - laget av soyabønner. Særlig i det asiatiske kostholdet brukes tofu mye, men det blir stadig mer vanlig også i Norge.

    Nyhetsartikkel, 03.11.2022
  • Kosthold

    Matvarer som inneholder mye vitamin E

    De fleste får i seg nok av dette vitaminet gjennom kosten. Her er en liste over hvilke matvarer som  inneholder vitamin E.

    Nyhetsartikkel, 25.10.2022
  • Kosthold

    Overvekt øker risiko for diabetes type 1 i voksen alder

    Overvekt hos ungdom er ikke bare forbundet med økt risiko for diabetes type 2. En ny studie viser at det også øker risikoen for diabetes type 1.

    Nyhetsartikkel, 27.09.2022
  • Kosthold

    Vitamin D-tilskudd lindrer depressive symptomer

    Tilskudd med vitamin D kan lindre depressive symptomer hos voksne med depresjon.

    Nyhetsartikkel, 15.09.2022
  • Kosthold

    Sort te gir bedre helse

    Er du en tedrikker? Ifølge en ny studie kan det være lurt å fortsette med det.

    Nyhetsartikkel, 12.09.2022
  • Forrige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Neste
 
Ta meg til toppen

Til forsiden av NHI.no

Fagpressen

NHI.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Ansvarlig redaktør
Terje Johannessen
Redaktør NHI.no
Merethe Kvam

Informasjon

Om oss
Kontakt oss
Om annonsering på NHI.no
Om informasjonskapsler (cookies)
Personvernerklæring
Brukervilkår ved kjøp av NEL dokumenter
Brukervilkår for spørreundersøkelser og opplysningskampanjer
Om redaksjonen

Hold deg oppdatert

  •  Facebook
  •  Meld deg på nyhetsbrev
  •  RSS

© 2022 Norsk Helseinformatikk AS. Alle rettigheter er reservert. All informasjon på NHI.no er laget for å gi deg generell kunnskap og er ingen erstatning for innhenting av medisinsk råd eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Vi tillater ikke reklame for behandlere/ behandlingsmetoder i kommentarfeltene. Alle slike innlegg vil bli slettet.

NHI.no

Gi oss din feedback på NHI.no