Nyhetsarkiv
299 Artikler
-
Kosthold
Hverken vitamin C eller sink reduserer symptomer på Covid-19
Kan Covid-19 behandles hjemme? En studie publisert i JAMA har undersøkt om høye doser vitamin C og sink reduserer symptomene eller forkorter sykdomsvarigheten.
Nyhetsartikkel, 02.03.2021 -
Kosthold
Bekrefter sammenheng mellom kaffe og redusert risiko for prostakreft
Her har du et argument for å ta enda en kopp kaffe: Å drikke flere kopper kaffe hver dag knyttes til lavere risiko for å utvikle prostatakreft, viser en metaanalyse publisert i BMJ Open.
Nyhetsartikkel, 22.02.2021 -
Kosthold
Stekt mat og risiko for hjerte- og karsykdom
Stekt mat er forbundet med økt risiko for alvorlig hjertesykdom og slag.
Nyhetsartikkel, 15.02.2021 -
Kosthold
Mangel på selen
Hovedkilder til selen er kjøtt, fisk, meieriprodukter, nøtter og kornprodukter. Omkring 40 prosent av norske gravide har et inntak av selen som ligger under nordiske anbefalinger.
Intervju, 02.02.2021 -
Kosthold
Dette er FODMAP-reduserte matvarer
Forskning viser at du kan redusere mageproblemer i forbindelse med irritabel tarm (IBS) ved å unngå visse matvarer. Her er listen over matvarene du trygt kan spise - og som du bør begrense.
Nyhetsartikkel, 01.02.2021 -
Kosthold
Matvarer med vitamin K
Vitamin K spiller en rolle for blodets evne til å levre seg, mens mangel på vitamin K kan gi dårligere beskyttelse mot åreforkalkning. Men i hvilke matvarer finner vi dette vitaminet?
Nyhetsartikkel, 12.01.2021 -
Kosthold
Ikke vanskeligere å gå ned i vekt for eldre
Alder er ingen hindring for å lykkes med å gå ned i vekt.
Nyhetsartikkel, 29.12.2020 -
Kosthold
Fall og vitamin D
Selv om tilskudd av vitamin D kan virke forbyggende mot fall, er det ingen fordel å ta høye doser.
Nyhetsartikkel, 16.12.2020 -
Kosthold
Når på dagen du spiser, spiller liten rolle for vekt og blodtrykk
Å legge måltider til bestemte tider i døgnet har ingen effekt for overvektige som vil gå ned i vekt. Det viser en studie som ble presentert under en forskningskonferanse i regi av American Heart Association.
Nyhetsartikkel, 14.12.2020 -
Kosthold
Multivitaminer: Helsefordelene sitter i hodet
For friske personer uten mangeltilstander gir ikke multivitamintilskudd eller tilskudd av mineraler noen helsegevinst. Eventuelle fordeler man opplever handler sannsynligvis om innstilling og positiv tenkning.
Nyhetsartikkel, 10.12.2020 -
Kosthold
Brokkoli - mer enn mat
Brokkoli er en super grønnsak som inneholder en rekke viktige næringsstoffer, deriblant en antioksidant som kan ha en beskyttende effekt mot kreft og hjerte- og karsykdommer. I tillegg er det gunstig ved flere sykdommer, og det har en betennelsesdempende effekt.
Nyhetsartikkel, 26.11.2020 -
Kosthold
Alkohol og diabetes type 2: øker risikoen for høyt blodtrykk
Pasienter med diabetes type 2 og som drikker moderate mengder alkohol, kan ha stor nytte av å redusere inntaket.
Nyhetsartikkel, 09.11.2020 -
Kosthold
Metabolsk syndrom
Metabolsk syndrom er ingen sykdom, men det er en samling av forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer (metabolismen) som øker risiko for sykdom.
Informasjon, 28.10.2020 -
Kosthold
Diabetes 2: Grønn te og kaffe gir lavere risiko for tidlig død
Å drikke mer enn fire kopper grønn te og to eller flere kopper kaffe per dag, er forbundet med 63 prosent lavere risiko for tidlig død hos personer med diabetes type 2.
Nyhetsartikkel, 28.10.2020 -
Kosthold
Periodisk faste ga ikke større vekttap
I en studie sammenlignet forskerne periodisk faste - at man spiser kun innenfor et gitt tidsvindu - med en diett med tre regelmessige måltider om dagen. Periodisk faste ga ikke større vekttap eller gunstige effekter på hjerte og kar, men det ga større tap av muskelmasse.
Nyhetsartikkel, 14.10.2020 -
Kosthold
Tilskudd av vitamin D beskytter ikke mot depresjon blant voksne
Vitamin D beskytter ikke mot depresjon blant middelaldrende eller eldre. Det viser en stor studie publisert i JAMA.
Nyhetsartikkel, 29.09.2020 -
Kosthold
Høyt inntak av planteprotein gir lavere risiko for (tidlig) død
Et kosthold med høyt inntak av planteprotein er forbundet med lavere risiko for tidlig død, og støtter opp om kostholdsanbefalinger der vi rådes til å øke inntaket av planteprotein.
Nyhetsartikkel, 26.08.2020 -
Kosthold
Barn og unge kjenner søtsmak forskjellig fra voksne
Sammenlignet med voksne er barn og unge mindre følsomme for den søte smaken. De trenger 40 prosent mer sukrose for å oppdage smaken av søtt, viser en studie publisert i Nutrients.
Nyhetsartikkel, 20.08.2020 -
Kosthold
Vitamin K og lavere dødelighet
Eldre voksne med høye verdier av vitamin K lever lenger enn jevnaldrende med lave verdier. Det viser en studie publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.
Nyhetsartikkel, 21.07.2020 -
Kosthold
Kostråd til pasienter med forhøyet kolesterolnivå i blodet
Det er en klar sammenheng mellom kolesterolnivå og risiko for å utvikle karsykdom i hjertet.
Informasjon, 06.07.2020 -
Kosthold
Et kosthold rikt på meieriprodukter kan redusere risikoen for diabetes type 2
Å spise minst to porsjoner med meieriprodukter daglig er knyttet til redusert risiko for diabetes type 2 og høyt blodtrykk. Det viser en stor studie publisert i BMJ Open Diabetes Research & Care.
Nyhetsartikkel, 22.06.2020 -
Kosthold
Høyt kolesterol - hjelper kostendringer og trening?
Høyt kolesterol fører ofte til at man blir oppfordret til å gjøre kostendringer og drive med fysisk trening. Men hvor godt hjelper slike tiltak?
Informasjon, 16.06.2020 -
Kosthold
Kosttilskudd: Risikofylt netthandel
Kosttilskudd kjøpt på nett kan inneholde mer enn det man tror man bestiller, og slik handel kan derfor være risikofylt.
Informasjon, 02.06.2020 -
Kosthold
Giftige blåskjell
Blåskjell er en delikatesse, og mange synes de skjellene de plukker selv, er aller best. Nyt måltidet, men følge nøye med på Mattilsynets blåskjellvarsel for å unngå forgiftning.
Informasjon, 27.05.2020 -
Kosthold
Vegetarkost for barn
Forskning viser at barn med en velbalansert, vegetarisk kost utvikler seg like godt som barn som spiser kjøtt.
Informasjon, 20.05.2020 -
Kosthold
Kokosolje er ikke gunstig for hjertet
Kokosolje øker LDL-kolesterolet, den ugunstige typen kolesterol som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det har heller ingen gunstig innvirkning på blodsukker, vektregulering eller betennelsesmarkører.
Nyhetsartikkel, 19.05.2020 -
Kosthold
Vegetarmat og næring - fullverdig kosthold
Et godt planlagt vegansk eller vegetarisk kosthold er sunt og fullverdig i alle livets faser.
Informasjon, 19.05.2020 -
Kosthold
Belgfrukter - supermat
Belgfrukter er fulle av viktige næringsstoffer, har lav glykemisk indeks, lite fett, og er en god vegetabilsk kilde til proteiner. Dessuten holder de deg mett - lenge.
Nyhetsartikkel, 19.05.2020 -
Kosthold
Kaffe før leggetid - får du sove?
Når kan du ta den siste koppen med kaffe før leggetid uten at det forstyrrer søvnen? Vi har spurt professor Olav Spigset ved NTNU.
Nyhetsartikkel, 29.04.2020 -
Kosthold
Soya - sunt eller ikke?
Soya er sunn mat som kan ha gunstig innvirkning på hjertet, på overgangsalder og på enkelte typer kreft, men motstridende forskningsresultater om soyatilskudd fører til bekymring hos endel. Kan soya ha negativ innvirkning på testosteronnivå, brystkreft eller stoffskifte? Bør man spise mer eller mindre soya?
Informasjon, 23.04.2020 -
Kosthold
Middelhavskost bidrar til friskere tarm blant eldre
Et år med middelhavskost øker forekomsten av tarmbakterier som er knyttet til sunn aldring og reduserer de som er knyttet til betennelse. Det viser en studie publisert i det BMJ-baserte tidsskriftet Gut.
Nyhetsartikkel, 01.04.2020 -
Kosthold
C-vitaminer mot forkjølelse
C-vitaminer er bra for kroppen på flere måter, men at det beskytter mot forkjølelse, er usikkert. En Cohrane-gjennomgang har imidlertid konkludert med at C-vitaminer kan ha en forebyggende effekt blant idrettsutøvere som trener hardt.
Nyhetsartikkel, 30.03.2020 -
Kosthold
Forstoppelse og hverdagskost
Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet.
Informasjon, 12.03.2020 -
Kosthold
Hva er E-stoffer?
E-stoffer er tilsetningsstoffer som er etterprøvd og godkjent for bruk innen EU. At noen av tilsetningsstoffene er kunstig fremstilt, betyr ikke at de er farligere enn det som er naturlig.
Nyhetsartikkel, 04.03.2020 -
Kosthold
Helsefordeler ved høyt inntak av melk er ikke fastslått
Amerikanske forskere har sett nærmere på hvordan melk påvirker helsen, og konkluderer med at melk ikke er en veldig viktig del av kosten - særlig ikke dersom man har tilgang på variert og næringsrik mat.
Nyhetsartikkel, 03.03.2020 -
Kosthold
Å spise nøtter kan redusere risikoen for vektøkning
Nøtter er rike på fett og kalorier, men studier viser at å spise litt nøtter hver dag kan bidra til mindre vektøkning på lang sikt.
Nyhetsartikkel, 15.01.2020 -
Kosthold
Mye eller lite fiber i maten?
Et fiberrikt kosthold er ofte bra for helsa. Men av og til bør du helst spise mat med lite fiber. Når bør du gjøre hva?
Nyhetsartikkel, 06.01.2020 -
Kosthold
Lavere kaloriinntak når matvarer merkes med hvor mye trening som kreves for å forbrenne maten
Å merke mat- og drikkevarer med hvor mye man må trene for å forbrenne det man har spist og drukket, kan føre til at man inntar færre kalorier.
Nyhetsartikkel, 19.12.2019 -
Kosthold
Hard mage - matvarene som kan hjelpe
Sliter du med forstoppelse, hard eller treg mage? Her er matvarene som kan løse problemet.
Nyhetsartikkel, 18.12.2019 -
Kosthold
Næringsstoffer og FODMAP-dietten
Over 70 prosent av personer med irritabel tarm opplever bedring av symptomene ved å følge en diett med lavt FODMAP-innhold. Dietten er omfattende. Risikerer man å gå glipp av viktige næringsstoffer?
Nyhetsartikkel, 17.12.2019