Nyhetsarkiv
406 Artikler
-
Psykisk helse
Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline)
Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline personlighetsforstyrrelse) er en psykisk sykdom som har stor innvirkning på evnen til å regulere egne følelser.
Informasjon, 09.08.2022 -
Psykisk helse
Spiseforstyrrelser under pandemien: Stor økning
Norske forskere har undersøkt hvordan spiseforstyrrelser har økt under pandemien. I spesialisthelsetjenesten er andelen med spiseforstyrrelser doblet blant jenter i alderen 13-16 år.
Nyhetsartikkel, 04.08.2022 -
Psykisk helse
E-sigaretter som eksploderer: kan gi store skader
E-sigaretter kan eksplodere. En studie fra USA har registrert skader etter tenåringers e-sigarettbruk og funnet at eksplosjonene kan gi store skader.
Nyhetsartikkel, 02.06.2022 -
Psykisk helse
Hva er helsegevinsten ved at hjertesyke slutter å røyke?
Hvis en hjertesyk pasient slutter å røyke, vil det ha samme effekt som å ta tre forebyggende medisiner. Forskere bak en ny studie viser at røykeslutt kan gi fem friske år for den hjertesyke.
Nyhetsartikkel, 11.04.2022 -
Psykisk helse
Hvor lykkelig er nordmenn?
Ungdom har fått det verre, mens de over 60 har det bedre. Det viser verdenes lykkerapport - der Norge havner på 8.plass i en rangering som viser hvor fornøyd befolkningen er med livene sine. For fem år siden, var Norge på 1.plass.
Nyhetsartikkel, 04.04.2022 -
Psykisk helse
Bedragersyndromet
Mange suksessfulle personer har uttrykt at de føler seg som bedragere, og er bekymret for at de skal bli "avslørt". Dette kalles bedragersyndromet og kan være til hinder for både karriereopprykk og velvære.
Nyhetsartikkel, 10.03.2022 -
Psykisk helse
Hvor mange unge bruker cannabis?
Seks prosent av elever på videregående skole i Norge har brukt cannabis den siste måneden, viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet. Det er færre enn det ungdommene selv tror.
Nyhetsartikkel, 07.03.2022 -
Psykisk helse
Hest som terapi
Hesteassistert terapi kan gi bedre selvtillit, bedre forhold til andre og økt velvære. Det kan redusere symptomer hos personer som har opplevd traumer, mishandling, spiseforstyrrelser, depresjon, angst, ADHD og autismespektrumforstyrrelser.
Nyhetsartikkel, 04.03.2022 -
Psykisk helse
Psykopati: Hva er en psykopat?
En psykopat er en person som har en egoistisk og antisosial personlighet, ofte har kriminelle tendenser og mangler empati for andre. Ifølge psykolog Svein Kristian Øverland sitter begrepet litt for løst hos mange: - Det er forskjell på å være drittsekk og på å være psykopat, sier han.
Intervju, 23.02.2022 -
Psykisk helse
Netthat
Netthat har en negativ effekt som går utover langt flere enn de som er målet for kommentaren. Bare det å observere netthat er nok til å redusere subjektivt velvære.
Nyhetsartikkel, 10.02.2022 -
Psykisk helse
Helsegevinsten av en god klem
I en pandemi skal klemming unngås, men hva kan en god klem gjøre med helsa vår? Og hva skjer når vi ikke kan få en? Psykolog Elke Rønningen sier at klemmen er svært viktig, men har tips til hva som til en viss grad kan erstatte den.
Intervju, 12.01.2022 -
Psykisk helse
Passiv røyking i barndommen øker risikoen for leddgikt
Å røyke selv øker risikoen for å utvikle leddgikt. Nå ha forskere funnet at også det å vokse opp i et hjem der foreldrene røkte, øker risikoen for å utvikle sykdommen.
Nyhetsartikkel, 29.12.2021 -
Psykisk helse
ADHD - en oversikt
ADHD er en tilstand som innebærer vansker med konsentrasjon, uro og/eller impulsivitet. Symptomene starter tidlig i barneårene og vedvarer ofte inn i ungdomsalderen og voksenlivet.
Informasjon, 23.12.2021 -
Psykisk helse
Hvordan stresse mindre
Stress og negative tanker kan fort ta overhånd. Disse rådene kan hjelpe deg å håndtere stress og gjøre hverdagen bedre.
Nyhetsartikkel, 21.12.2021 -
Psykisk helse
Selektiv mutisme
Selektiv mutisme er en tilstand hvor et barn med normal talefunksjon i hjemmet blir helt stum i noen sosiale situasjoner, hyppigst i barnehage eller på skole.
Informasjon, tilstand, 20.12.2021 -
Psykisk helse
Populær sang fikk flere til å søke hjelp
Den amerikanske hip-hop-artisten Logic står bak en sang som knyttes til færre selvmord og til at flere tok kontakt med en amerikansk hjelpetelefon for personer med selvmordstanker.
Nyhetsartikkel, 16.12.2021 -
Psykisk helse
Mobbes for matallergi
Ett av tre barn med matallergi har opplevd mobbing knyttet til tilstanden.
Nyhetsartikkel, 06.12.2021 -
Psykisk helse
Trening effektiv behandling ved angst
En studie fra Gøteborg viser at både moderat og mer intensiv trening kan lindre symptomer på angst. Størst er effekten hvis treninga er intensiv. - Alle deltagerne opplevde en bedring, sier forsker Maria Åberg.
Nyhetsartikkel, 30.11.2021 -
Psykisk helse
Fleinsopp
Inntak av fleinsopp gir en hallusinogen effekt. Den er derfor også klassifisert som et narkotisk stoff.
Informasjon, 29.11.2021 -
Psykisk helse
Litium
Litium er et medikament som er vist å ha en stemningsstabiliserende virkning, og det brukes forebyggende ved mani og bipolar lidelse.
Informasjon, 25.11.2021 -
Psykisk helse
Julelys mot vinterdepresjon
- Lys og jul kan virke positivt på vinterdepresjon, mener Marte Roa Syvertsen, forfatter og forsker ved Nevrologisk avdeling, Drammen sykehus.
Intervju, 22.11.2021 -
Psykisk helse
ADD versus ADHD - hva er forskjellen?
ADD, uoppmerksomhetstype ADHD, var tidligere en egen diagnose, men den klassifiseres nå som en undertype av ADHD.
Informasjon, 08.11.2021 -
Psykisk helse
Forebygging og behandling av spiseforstyrrelser
Er det mulig å forebygge spiseforstyrrelser, og hvilke tiltak hjelper?
Informasjon, 29.10.2021 -
Nyhetsartikkel, 28.10.2021
-
Psykisk helse
Hasj-røyking gir økt risiko for å utvikle angst og depresjon
En britisk studie viser at cannabis-bruk gir økt risiko for psykiske lidelser som angst og depresjon.
Nyhetsartikkel, 27.10.2021 -
Psykisk helse
Ibogain
Ibogain er et lengevirkende hallusinogen som av noen anvendes i behandling av opioid-avhengighet og liknende avhengighets-syndromer. Det forekommer naturlig i en rekke av plantene i gravmyrtfamilien.
Informasjon, 26.10.2021 -
Psykisk helse
Trisykliske antidepressiva (TCA) mot depresjon
Trisykliske antidepressiver (TCA) er et fellesnavn for de eldste medikamentene i gruppen av medisiner mot depresjon.
Informasjon, 25.10.2021 -
Psykisk helse
Røykeavvenningsmedisin
Det finnes sannsynligvis ingen enkelttiltak som er viktigere for å fremme god helse og forebygge alvorlig sykdom enn det å slutte å røyke! Et hjelpemiddel kan være medisin som demper røykesuget.
Informasjon, 25.10.2021 -
Psykisk helse
RIMA - Reversibel Inhibitor av Monoaminoksidase A
RIMA-preparater en en type antidepressiv medisin som hemmer et protein som bryter ned monoaminer, deriblant serotonin og noradrenalin - som er viktige signalstoffer i hjernen.
Informasjon, 25.10.2021 -
Psykisk helse
Stor sannsynlighet for at røyking forverrer covid-19 sykdom
Flere tidligere studier som har sett på røyking og covid-19, har vært inkonsekvente.
Nyhetsartikkel, 25.10.2021 -
Psykisk helse
Mianserin eller mirtazapin mot depresjon
Mianserin og mirtazapin er antidepressive medikamenter som også har en søvndyssende effekt. Det kan dermed hjelpe godt for de som sliter med store søvnvansker i tilknytning til depresjon.
Informasjon, 22.10.2021 -
Psykisk helse
Johannesurt i folkemedisinen
Johannesurt er en viltvoksende plante som er brukt i folkemedisinen ved nedstemthet. Johannesurt gir få bivirkninger, men man bør være oppmerksom på at den kan øke effekten av eventuelle andre legemidler.
Informasjon, 22.10.2021 -
Psykisk helse
Du kan lære å mestre egne følelser
Hvordan mestre sinne og få bedre kontroll på følelseslivet? Psykologiprofessor Rolf Reber guider oss gjennom triksene i denne artikkelen.
Nyhetsartikkel, 21.10.2021 -
Psykisk helse
Nedtrapping av benzodiazepiner
Ved bruk av benzodiazepiner over lang tid kan du oppleve å få en abstinensliknende reaksjon ved stans i behandlingen. En langsom og gradvis nedtrapping vil da være det beste.
Informasjon, 20.10.2021 -
Psykisk helse
Benzodiazepiner
Benzodiazepiner utgjør to grupper legemidler: Angstdempende midler og sovemidler. Medisinene brukes fortrinnsvis i korttidsbehandling eller i startfasen av behandling.
Informasjon, 20.10.2021 -
Psykisk helse
Legemidler og alkohol
Er det uheldig å blande legemidler og alkohol? Det enkle svaret er ja, men som det fremgår av det følgende, blir det kanskje litt for lettvint å svare på den måten.
Informasjon, 20.10.2021 -
Psykisk helse
Delirium tremens
Delirium tremens oppstår vanligvis etter en særlig langvarig og kraftig drikkeperiode. Typiske symptomer er forstyrrelser av bevissthet og oppmerksomhet, akutte sinnsforstyrrelser, kraftige skjelvinger og angst.
Informasjon, 12.10.2021 -
Psykisk helse
Symptomer og tegn på generalisert angstlidelse
Symptomer og tegn på generalisert angstlidelse er uttalt bekymring, nervøsitet, angst og anspenthet som er der de fleste dager. Kroppslige symptomer som slitenhet, muskelspenninger, hjertebank og ubehag i magen er også vanlig.
Informasjon, 11.10.2021 -
Psykisk helse
Riktige begrep kan redusere stigmatisering
Å bruke korrekte ord og uttrykk til å beskrive psykisk sykdom og avhengighet kan bidra til redusere stigmatisering, og bedre hvordan mennesker med disse tilstandene blir behandlet i helsetjenesten og ellers i samfunnet.
Nyhetsartikkel, 22.09.2021 -
Psykisk helse
Dissosiative lidelser: PNES
En dissosiasjon er på mange måter det motsatte av assosiasjon, at man forbinder to elementer som ikke hører sammen. Dissosiasjon er både et fenomen og en lidelse. Dokumentet omtaler diagnosen, ikke fenomenet "dissosiasjon".
Informasjon, 02.09.2021