Barn

Familie

Småbarnsmødre sover langt dårligere enn fedrene

Med barn i huset får mor betydelig færre søvntimer og redusert søvnkvalitet. Men dette gjelder ikke for far. Det viser en ny, stor studie om foreldres søvnmønster.
Familie

Barn mindre aktive enn antatt

Seks år og skolestart er for svært mange også starten på mer stillesitting.
Familie

Mener delt omsorg er barnets beste

At delt omsorg er best for barnet, er det delte meninger om. En svensk studie konkluderer med at barn som bor like mye hos begge foreldrene etter en skilsmisse, har det tilnærmet like bra som de som bor under samme tak med begge foreldrene.
Familie

Fars betydning for barnets adferd

En ny studie publisert i BMJ Open har undersøkt hva fars engasjement i småbarnslivet kan bety for barna senere i livet.
Familie

Barnet har smerter - men ingen vet hvorfor

Det er ikke alltid det finnes en medisinsk forklaring på hvorfor et barn har vondt. Langvarige medisinske uavklarte tilstander, eller psykosomatiske plager, rammer ofte pliktoppfyllende og samvittighetsfulle barn.
Familie

Nye råd om barn og nettbruk

American Academy of Pediatrics har lansert anbefalinger for mediebruk blant barn. Se oversikten her.
Familie

Bekymringsfullt om barn, søvn og skjermtid

Barn som bruker smarttelefonen eller nettbrettet rett før sengetid, har betydelig økt risiko for dårlig søvn og tretthet på dagtid.
Familie

Hvordan motivere tenåringen

Hvordan kan du motivere tenåringen - enten det er til å gjøre lekser, husarbeid eller gjennomføre andre oppgaver de synes er vanskelige?
Familie

HPV-vaksinen virker bedre enn ventet

Vaksinen mot HPV-viruset har god effekt. Det viser en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA.
Familie

Trampolinebruk og skaderisiko

Både trampolineparker og hjemmetrampoliner er evig populært blant barn og unge. Begge medfører en betydelig, men litt ulik, skaderisiko.
Familie

Barn med angst - hvordan kan du hjelpe?

Angst er en av de vanligste psykiske lidelsene, og dessverre rammer angstlidelsen mange barn og unge. Men hva kan du gjøre for å hjelpe? Og hvordan kjenne igjen symptomene?
Familie

Mener skolen starter for tidlig om morgenen

Skole og universitet starter så tidlig om morgenen at det ikke er optimalt i forhold til læring. Det mener forskere som står bak en oversiktsartikkel om temaet søvn, læring og ungdom.
Familie

Virus i luftveiene hos barnehagebarn

Hos 43 prosent av barnehagebarna som deltok i den norske studien, fant forskerne luftveisvirus i nesen deres. En tredjedel av disse var uten symptomer på sykdom.
Familie

Pokémon go - med helseeffekt

Det er sagt mye om risikoen ved å spille Pokémon Go. Men ifølge spaltist i British Medical Journal (BMJ), Margaret McCartney, oppveier de helsemessige fordelene ved spillet de mulige ulempene.
Familie

Verdens ammeuke

WHO oppfordrer til å amme når som helst, hvor som helst.
Familie

Fars betydning for barnets utvikling

I en stor klinisk rapport har forskere sett på hva slags innvirkning far har på barnets helse og utvikling, og hvordan denne skiller seg fra mors rolle.
Familie

Ørevondt på flytur

Å få vondt i ørene under flyturen er vanlig, men ikke alltid så lett å avfinne seg med for barn.
Familie

Barn trenger tid til å leke fritt

Er du en av dem som pliktskyldig haster rundt på ulike aktiviteter med barna dine i håp om at det skal gi barna dine et forsprang? Ifølge en rapport kan for mange organiserte aktiviteter føre til stress, angst og depresjon.
Familie

Barneastma er overdiagnostisert

- Leger overdiagnostiserer astma, og inhalatorer blir ofte utlevert uten god grunn. Det skriver to engelske lungeleger i en lederartikkel i britiske Archives of Disease in Childhood1.
Familie

Ingen økning av barn og unge med overvekt

Barn og unge med overvekt og fedme i Norge har stabilisert seg. En fersk rapport fra Folkehelseinstituttet viser hvordan situasjonen er i dag.
Familie

Tenåringer - hvor bra har de det egentlig?

Belgiske og polske unge er blant de minst lykkelige i Europa. Mer enn halvparten av tenåringene på Grønland røyker, mens ungarske 11-åringer er de som føler størst samhørighet med jevnaldrende. Men hva med norske barn og ungdommer?
Familie

Aktive skoletimer - bedre resultat

Matematikk og stavetimer med hopp, sprett, jogging og knebøy ga bedre skoleresultater.
Familie

Gulping hos babyer

Å gulpe er vanlig hos små babyer. Men hva er normalt, og hva kan være tegn på at noe er galt? Og kan du gjøre noe for å forhindre det?
Familie

Kan styrkes av vonde barndomsopplevelser

- Barn er mer robusete enn vi tror, sier psykolog og professor Anne Inger Helmen Borge.