Nyhetsartikkel

Ikke etterlat barn i en varm bil

På mindre enn en time, kan en bil som står i sola være livsfarlig for barn å oppholde seg i.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hvis en bil parkeres i sola en varm sommerdag, kan dashbordet på bilen bli over 70 grader på en time. Hvis et barn blir sittende igjen i en en bil som oppnår en slik varme, kan barnet få store skader eller til og med dø. 

Forskere fra Arizona State University og University of California, har gjennomført en studie der de sammenligner hvordan ulike typer biler varmes når de blir utsatt for forskjellige mengder skygge og sollys. De så også på hvordan dette ville kunne påvirke kroppstemperaturen til et to år gammelt barn som blir etterlatt i en bil en varm dag. Studien ble publisert i tidsskriftet Temperatur i mai 2018. 

Les mer om heteslag her

Heteslag i varme biler

Forskerne bak studien skriver at det så langt i år (mai 2018) har dødd seks barn i USA etter å ha blitt etterlatt i varme biler. Årlig i USA dør i gjennomsnitt 37 barn i varme biler på grunn av komplikasjoner i forbindelse med heteslag. Ifølge en nyhetsmelding1 fra Arizona State University sine nettsider, er årsaken i 50 prosent av tilfellene at foreldre eller omsorgspersoner har glemt barnet i en varm bil.

Forskerne brukte ulike kjøretøy av ulik størrelse og farge i studien. I løpet av tre svært varme sommerdager med temperaturer på 37-tallet i Tempe, Arizona, flyttet forskerne bilene fra sollys til skygge flere ganger i løpet av en dag. Forskerne målte innvendig lufttemperatur og overflatetemperaturer gjennom ulike deler av dagen.

- Disse testene viser hva som kan skje i bilen under en shoppingtur, sier Nancy Selover, professor ved Arizona State University i en nyhetsmelding fra universitetet.

- Vi ønsket å vite hvor varmt det kan bli inne i en bil i løpet av en time - omtrent så lang tid en handletur kan ta, sier hun.

Les også: Hvordan unngår du overoppheting og heteslag?

Ekstremt varmt

For biler parkert i sola i løpet av den simulerte shoppingturen, ble gjennomsnittstemperaturen inne i bilene målt til 46 grader på en time. Dashbordet ble i gjennomsnitt nesten 70 grader, og rattet og setet ble henholdsvis 52 og 50 grader. 

For biler parkert i skyggen, ble temperaturen inne i bilen nærmere 38 grader etter en time. Dashbordet ble 47 grader, mens ratt og sete ble 41 og 40 grader etter en time. 

Det var forskjeller på bilene hvor fort de ble oppvarmet - de minste ble raskere varme enn de som var større.  

- Vi har alle returnert tilbake til bilen vår på en varm dag og knapt greid å røre rattet, sier Selover. 

- Forestill deg hvordan det vil være for et barn som sitter fast i et bilsete. 

Alder, vekt, eksisterende helseproblemer og andre faktorer som klær, vil påvirke hvordan og når varmen blir dødelig for et menneske. Forskerne kan ikke forutsi nøyaktig når et barn vil lide av heteslag, men i de fleste tilfeller vil det skje når kroppstemperaturen stiger over 40 grader i en lengre periode.

I studien brukte forskerne data fra en hypotetisk to år gammel gutts kroppstemperatur. De fant ut at om et barn sitter i en bil under de forholdene som var i studien, vil han kunne nå en kritisk temperatur på omtrent en time hvis bilen parkeres i sola, og like under to timer hvis bilen er parkert i skyggen.

Kilder

Referanser

  1. https://asunow.asu.edu/20180516-discoveries-asu-study-hot-cars-can-hit-deadly-temperatures-within-one-hour
  2. Vanos J, Middel A, et.al. Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles. Temperature 2018. doi.org