Nyhetsartikkel

Mange barn og unge sitter alt for mye i ro

Under halvparten av 15-årige jenter oppfyller anbefalingen om en times fysisk aktivitet om dagen, mens barn i ni-årsalderen er mindre aktive enn for sju år siden. Det viser nye tall fra UngKan-undersøkelsen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både Helsedirektoratet og Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt som mål at unge må bli mer aktive - blant annet for å forebygge ulike sykdommer. Men nye tall fra UngKan-undersøkelsen viser at målene ikke er nådd. 

I UngKan-undersøkelsen er over 9 000 barn og unge blitt målt og testet: alle deltagerne har gått en uke med aktivitetsmåler, og muskelstyrke og utholdenhet er blitt målt. Det er gjort samme type undersøkelse i 2005, 2011 og 2018. 

Det er Norges Idrettshøgskole i samarbeid med Folkehelseinstituttet som står bak undersøkelsen. 

Les også: Du er forbildet!

Beveger seg mindre

Resultatene viser at målene om økt aktivitet blant barn og unge ikke blir nådd. Ifølge en nyhetsmelding fra Norges Idrettshøgskole beveger 9-åringen seg mindre enn ved forrige målinger for 7 og 13 år siden. 

Myndighetene anbefaler at barn og unge bør være i moderat eller hard fysisk aktivitet i minst en time om dagen. Resultatene fra undersøkelsen viser at bare 40 prosent av jenter på 15 år oppfyller dette. 

Blant gutter på seks år, oppfyller mange anbefalingen: 94 prosent er fysisk aktive i en time eller mer daglig. Resultatene viser også at det er de unge guttene som er i best fysisk form. 

Men når guttene blir 9 år - har altså aktiviteten gått tilbake i forhold til tidligere år. 

- Det er bekymringsfullt at unge blir mindre aktive med alderen. Vi så det samme både i 2005 og 2011, sier Jostein Steene-Johannessen i en nyhetsmelding fra Norges Idrettshøgskole. Han er prosjektleder for UngKan3 og førsteamanuensis i idrettsmedisinske fag ved NIH.

Les også: Barn og fysisk aktivitet - en gave for livet

Hva skal til?

Forskerne bak undersøkelsen forteller hva som skal til for å nå målene: 

"Hvis de unge øker «moderat til hard» aktivitet med 10 minutter om dagen, ville 95 prosent av de 6 år gamle guttene oppfylle WHOs aktivitetsmål. De jevnaldrende jentene må øke med 20 minutter for å oppnå det samme. 15-åringer mangler 30 minutter daglig på å nå 1-times-målet".

- Unger bør være fysisk aktive. Det er viktig for normal utvikling, vekst og helse - også når de blir eldre, sier Ulf Ekelund i nyhetsmeldingen. Han er professor ved Norges idrettshøgskole (NIH) og er forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI). 

Les også: Nasjonale råd om fysisik aktivitet

Kilde: "Barn og unge: Sitter fortsatt altfor mye stille", Norges Idrettshøgskole