Informasjon

Amming og koffein

Å drikke 2-3 kopper kaffe om dagen mens du ammer, har liten innvirkning på babyen. Men et høyt inntak av koffein kan føre til at barnet blir rastløst, urolig og plaget med kolikk.

Koffein finnes i en rekke drikkevarer og mat. Blant annet finner vi det i te, cola og sjokolade, men den fremste kilden er kaffe. Gjennomsnittlig inntak av koffein hos en kaffedrikker er 3-400 mg koffein per dag. Et høyt koffeininntak defineres som over 750 mg koffein per dag - dette tilsvarer seks store kopper med kaffe.

Hos nyfødte brytes koffein ned veldig sakte. Vanlig nedbrytningstid er på 97,5 timer hos nyfødte, 80 timer for spedbarn de første ukene etter fødselen, og 2,6 timer for en baby på seks måneder.

Kan tappe melken for jern

Mødre som drikker mye kaffe, kan oppleve at barnet er veldig våkent og aktivt, at det ikke sover lenge om gangen, og at det er plaget med kolikk og forstoppelse. I så fall vil det være fornuftig å prøve koffeinfri kaffe og andre leskedrikker enn cola.

Opptaket av jern hemmes av kaffe og te (svart). Derfor bør dette drikkes mellom måltidene.

Litt kaffe har liten innvirkning på barnet

Koffein står ikke på lister over rusmidler som det anbefales å holde seg unna mens du ammer, men om du ser at babyen har noen av symptomene som er nevnt over, kan det være lurt å redusere forbruket og se om det kan hjelpe.

Morsmelk inneholder omtrent en prosent av koffeinet som mor inntar. At du drikker litt kaffe mens du ammer, ser ikke ut til å påvirke barnet, men ekspertenes råd er å holde seg til et koffeininntak på omtrent 300 mg om dagen - eller cirka tre kopper kaffe.

Vil du vite mer?

Kilder

Australian Breastfeeding Association, Nasjonalt kompetansesenter for amming, Ammehjelpen, The transfer of Drugs and other Chemicals into Human Milk; American Academy of Pediatrics.

Referanser

  1. AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS Committee on Drugs. The Transfer of Drugs and Other Chemicals Into Human Milk. Pediatrics . pediatrics.aappublications.org
  2. Hvordan du ammer ditt barn. Noen råd den første tiden: Helsedirektoratet helsedirektoratet.no