Informasjon

Amming

Brystene er ofte svært følsomme, men det har ingenting for seg å prøve å herde brystvortene før amming starter.

Temaside om Korona

Øv opp brystene i svangerskapet?

De fleste gravide vil ikke ha nytte av eller behov for å gjøre noe spesielt i svangerskapet for å forberede seg til amming. Det er en gammel myte at herding av brystvorter i svangerskap er en fordel. I verste fall får du såre brystknopper før du har begynt å amme. 

Men dersom du har ekte innadvendte brystvorter, kan det være lurt å forberede seg på ammeperioden. Kun cirka én av 33 kvinner har ekte innadvendte brystvorter. Normale brystknopper kan ha ulike fasonger og størrelser. De kan være utadvendte, flate, delvis innadvendte eller (ekte) innadvendte. Amming fungerer fint hos de aller fleste, uansett fasong og størrelse.

Dersom du har ekte innadvendte brystvorter, kan det være vanskelig for barnet å ta bryst. Du kan sjekke dette ved å bruke pekefinger og tommel til å klemme sammen det mørke området rundt brystvorten. Hvis brystvorten da trekker seg helt inn i brystet, kan dette bety at det blir vanskelig for barnet å få tak. Dette kan ha mindre stimulering av brystet som følge, mindre melkeproduksjon og dårligere tømming.

Gravide med ekte innadvendte brystvorter kan med fordel ta seg en prat med helsestasjon, jordmor eller ammehjelper før fødsel, for å tilrettelegge forholdene på best mulig måte. De siste månedene av graviditeten kan du bruke en liten kopp på brystknoppen som lager vakuum ("Niplette"). Den brukes i noen timer eller hele dagen og kan kjøpes på apoteket1

Lytt til venner og familie, de er ofte fulle av råd som kan være nyttig for at ammingen skal gå lettest mulig. Og det er i alle fall gode råd å få hos tjenesten Ammehjelpen. Ammehjelpen har også en rekke frivillige som svarer på spørsmål over telefon, og her kan du være anonym om du ønsker det.

Animasjon om amming
Neste side