Nyhetsarkiv
848 Artikler
-
Familie
Cannabis kan svekke fruktbarheten
Kvinner som bruker cannabis, kan ha større utfordringer med å bli gravide enn de som ikke bruker det.
Nyhetsartikkel, 26.01.2021 -
Familie
Astma hos keisersnittbarn: Forstyrret tarmflora en av årsakene
Astma hos barn født ved keisersnitt henger sammen med en tidlig forstyrrelse i tarmfloraen. Dette hevder danske forskere.
Nyhetsartikkel, 25.01.2021 -
Familie
Skade på endetarmens lukkemuskel etter fødsel
Skade på endetarmens lukkemuskel kan gi symptomer som lekkasje av luft og avføring, smerter ved avføring, episoder med brå og sterk trang til avføring, og smerter ved samleie.
Informasjon, 22.01.2021 -
Familie
Terminkalkulator
Skjema, 22.01.2021 -
Familie
Smertelindring under fødselen
Smertelindring under fødselen kan være å fokusere på noe annet, bevege seg, få massasje, eller ta et varmt bad. Medisinsk smertelindring kan for eksempel være epidural, lystgass, spinalbedøvelse, morfin eller nerveblokade.
Informasjon, 22.01.2021 -
Familie
Forebygg akeulykker
Aking er gøy - men noen ganger kan det også være farlig. Valg av riktig bakke, riktig akebrett og godt akevett kan redusere risikoen for skader.
Nyhetsartikkel, 20.01.2021 -
Familie
Dødfødsel
Dødfødsel defineres som fødsel av dødt barn etter svangerskapsuke 22. Den vanligste årsaken til dødfødsel er morkakesvikt.
Informasjon, 18.01.2021 -
Familie
Spontanabort
Spontanabort er et ufrivillig tap av graviditet. Symptomene er blødning fra skjeden, med eller uten smerter nederst i magen. Risikoen for spontanabort er størst i første trimester.
Informasjon, 18.01.2021 -
Nyhetsartikkel, 14.01.2021
-
Familie
Vold mot kvinner: De skjulte slagene
Vold i hjemmet kommer i særstilling sammenlignet med andre typer vold fordi det rammer på det stedet der vi skal føle oss trygge og ha det bra. Slik vold rammer like mange kvinner som menn, men kvinner blir oftere utsatt for grovere vold og alvorlige skader.
Nyhetsartikkel, 14.01.2021 -
Familie
Hemoglobin
Hemoglobin er synonymt med det vi kaller blodprosenten. Måling av hemoglobin brukes mye innenfor medisinen og gir nyttig informasjon om en pasients tilstand.
Informasjon, 14.01.2021 -
Familie
Vasa previa
Vasa previa er en tilstand med forliggende blodårer, der fosterets navlesnorsblodårer befinner seg i fosterhinnene og er lokalisert mellom fosteret og livmorhalsen. Under fødselen kan blodårene rives over, eller de kan komme i klem.
Informasjon, 08.01.2021 -
Bilde, 08.01.2021
-
Bilde, 08.01.2021
-
Familie
Svangerskapspenger
Svangerskapspenger gis til friske gravide kvinner som ikke kan fortsette i arbeidet under svangerskapet fordi det kan medføre risiko for skade på fosteret.
Informasjon, 08.01.2021 -
Familie
Barnetrygd
Informasjon, 08.01.2021 -
Familie
Keisersnitt
Keisersnitt som utføres i Norge skal ha en medisinsk årsak. Vanlige grunner til at keisersnitt er blant annet komplikasjoner under en fødsel, misdannelser i fødselsveiene, sykdom hos mor eller barn og svangerskapsforgiftning.
Informasjon, 08.01.2021 -
Familie
Fødselshjelp - assistert vaginal forløsning
Fødselshjelp kan være kunstig igangsatt fødsel ved at livmorhalsen utvides med en ballong, at det stikkes hull på fostervannsblæren, eller bruk av tang, vakuum ( en slags "sugekopp") eller keisersnitt.
Informasjon, 08.01.2021 -
Familie
Vaginal fødsel
Tegn på at fødselen starter er rier som er regelmessige og der tiden mellom riene blir kortere, tegningsblødning, og/eller at vannet går.
Informasjon, 07.01.2021 -
Enkel, 07.01.2021
-
Familie
Bivirkninger ved vaksinasjon
Alle vaksiner kan gi bivirkninger. Alvorlige bivirkninger er sjelden. Siden vaksiner i utgangspunktet gis til friske personer, og ofte til hele barnekull, aksepteres mindre bivirkninger ved vaksiner enn ved andre legemidler.
Informasjon, 21.12.2020 -
Familie
Svangerskapskvalme
Svangerskapskvalme er plagsomt, men en normal og svært hyppig plage. Tilstanden medfører svært sjelden noen alvorlig påvirkning av den gravides generelle helse.
Informasjon, 14.12.2020 -
Familie
Ekstrem svangerskapskvalme
Ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, rammer cirka en prosent av gravide. Råd som kan hjelpe er blant annet å unngå ting du vet fremkaller kvalme, og innta små og hyppige måltider. Dagens første måltid kan gjerne inntas på senga.
Informasjon, tilstand, 14.12.2020 -
Familie
Fostervannsprøve
Fostervannsprøve, amniocentese, brukes til å få svar på om et foster har kromosomfeil eller andre tegn til medfødte tilstander. Det er en frivillig undersøkelse, det vil si at det er de blivende foreldre som må be om å få tatt prøven.
Informasjon, 10.12.2020 -
Familie
Ultralydundersøkelse for gravide
Ultralydundersøkelsen er et tilbud til alle gravide. Det er frivillig om man vil la seg undersøke. Ultralydundersøkelsen er ikke en obligatorisk del av den rutinemessige svangerskapsomsorgen.
Informasjon, 10.12.2020 -
Familie
Fosterdiagnostikk
Fosterdiagnostikk er diagnostikk av et barn som enda ikke er født. Undersøkelser som brukes kan være ultralyd, blodprøver, fostervannsprøve, og morkakeprøve.
Informasjon, 30.11.2020 -
Familie
Endringer i kroppen under graviditet av betydning for fysisk aktivitet
Når du er gravid, går kroppen igjennom mange endringer, blant annet i muskelskjelettapparatet, livmoren, hjerte- og sirkulasjon, ernæringsbehov, åndedrett og temperaturregulering. Her kan du lese mer om hvordan disse endringene kan påvirke treningsøktene:
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Til deg som planlegger å bli gravid
I graviditeten er fosteret mest sårbart for skadelig påvirkning i de første ukene. Ved å planlegge graviditeten - sørge for å unngå skadelige stoffer, og ta tilskudd som folat, gir du fosteret en best mulig start.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Røyking og svangerskap
Røyking under graviditeten øker risikoen for abort, dødfødsel, og barnet blir generelt svakere enn om du ikke røyker. Selv om du slutter å røyke flere måneder ut i svangerskapet, kan det å slutte ha en positiv effekt.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Sex når du er gravid
Sex er nødvendig for å bli gravid, og i et normalt svangerskap kan du også ha sex så ofte du vil. Men for mange gravide kan sexlysten variere under svangerskapet.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Gravid og alkohol
Gravide bør ikke drikke noe alkohol, ettersom alkohol kan skade barnet. Har du drukket alkohol tidlig i svangerskapet, før du visste at du var gravid, er det viktigste du kan gjøre å la være å drikke alkohol i resten av svangerskapet.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Bilbelte og graviditet
Bruk av bilbelte er like nødvendig i graviditeten som ellers. Bilbeltet beskytter både deg og det ufødte barnet.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Leggkramper i svangerskapet
Kramper i leggen rammer nesten halvparten av alle gravide, ifølge en norsk undersøkelse. Tilskudd med magnesium, tøyning, massasje og bevegelse kan hjelpe mot plagene.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Seteleie og tverrleie
Når setet eller foten/føttene til barnet blir den førende delen ved fødselen, kalles det seteleie. Ved tverrleie ligger barnet på tvers av det som er normalt.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Gallestase hos gravide
Gallestase hos gravide har sterk kløe som symptom. Kløen er ofte verst om natten, og de fleste som får tilstanden, får den i siste trimester.
Informasjon, 27.11.2020 -
Familie
Akutt fettlever i svangerskap
Akutt fettlever er en akutt leversykdom som i sjeldne tilfeller utvikler seg i siste delen av et svangerskap. Årsaken er ukjent, men sykdommen forekommer kun hos gravide.
Informasjon, 26.11.2020 -
Familie
Utflod under graviditet
Utflod fra skjeden øker under graviditet, noe som i de fleste tilfeller skyldes de hormonelle endringene. Unntaksvis skyldes utfloden tilstander som krever behandling.
Informasjon, 26.11.2020 -
Familie
Normal svangerskapskløe
Kløe mens man er gravid, er ikke uvanlig. I de fleste tilfeller dreier det seg om normal svangerskapskløe, men det er viktig å utelukke underliggende sykdom.
Informasjon, 26.11.2020 -
Familie
Urinveisinfeksjon hos gravide
Urinveisinfeksjon er vanligere blant gravide enn kvinner ellers. Typiske symptomer ved denne tilstanden er svie ved vannlating samt hyppig vannlating, og i noen tilfeller smerter eller ubehag over blæren.
Informasjon, 25.11.2020 -
Familie
Kvinnelige kjønnsorganer og reproduksjon
Reproduksjon er en betegnelse på den prosessen hvorved organismer, blant annet mennesket, lager nye organismer som dem selv. Dette er en av de fundamentale egenskapene som skiller levende fra ikke-levende ting.
Informasjon, 17.11.2020